Kako je skocila vrijednost Dragonere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Županijskom sudu u Puli u petak je nastavljeno sudenje bivšim vodnjanskim celnicima, bivšoj nacelnici Lidiji Delton te njenim suradnicima Uliani ?uric i Marijanu Rudanu, kojima se sudi za nezakonitu prodaju Dragonere, odnosno za malverzacije opcinskim novcem.

Osim za nezakonitosti u natjecaju u slucaju "Dragonera", u kojem je optužena jedino Delton, nju se tereti i da je sudjelovala u nezakonitoj prenamjeni tog zemljišta iz rekreativne zone u zonu izgradnje komercijalnog turizma cime se pogodovalo poreckoj tvrtki Darija, a tadašnja Opcina Vodnjan time je oštecena za nekoliko desetaka milijuna kuna.

Dragonera i Barbariga, koje zajedno na milijun cetvornih metara cine Brijunsku rivijeru, prodajom su dospjele u ruke austrijskog kapitala predvodenog Hypo Alpe-Adria bankom. Atraktivno priobalno zemljište tada je prodavano za pet-šest eura po kvadratu.



Vještakinja gradevinske struke Jasminka Lilic iznijela je u petak dopunu nalaza o vrijednosti Dragonere.

- Prosjecna cijena iz ožujka 2000. godine za zemljište na Dragoneri iznosila je 31,32 njemacke marke po kvadratu, odnosno 42,12 maraka po kvadratu u ožujku 2001. godine. Dakle, to je zemljište vrijedilo oko 46,4 milijuna kuna u ožujku 2000. godine, a nakon procjene u ožujku 2001. godine oko 62,4 milijuna kuna, rekla je Lilic.

- U vrijeme objave natjecaja radilo se o gradevinskoj zoni, odnosno zoni rekreacije i turizma, koja ima sasvim drugaciju cijenu od zemljišta za turisticku izgradnju. Zemljište za rekreaciju postiže znatno manju vrijednost od turistickog naselja, rekla je Lilic.

Vještakinja je sudu izjavila da je u vrijeme kupoprodaje realna cijena Dragonere mogla biti ona postignuta na natjecaju, ali samo kada je rijec o zemljištu namijenjenom turizmu i rekreaciji, bez izgradnje turistickog kompleksa.

Nastavak sudenja zakazan je za sredinu listopada.


Podijeli: Facebook Twiter