"Kako je propao rokenrol" u Klubodromu Pulske filmske tvornice


Kultna jugoslavenska omnibus komedija iz 1989. godine "Kako je propao rokenrol", nagrađena na pulskom filmskom festivalu Zlatnom arenom za montažu, prikazuje se sutra u 19 sati u Klubodromu Pulske filmske tvornice.

Film se sastoji od tri zasebne priče - "Do izvora dva putića", "Nije sve u ljubavi (ima nešto i u lovi)" i "Ne šalji mi pisma" - a svaku je napisao i režirao drugi scenarist i redatelj. U prvoj pratimo mladića Komu, propalog rokera, koji želi dokazati ocu producentu da novokomponirana glazba može biti bolje od njegove. Zbog toga se Koma transformira u misterioznog maskiranog folk pjevača poznatog kao Nindža. Nakon priče koju potpisuje Zoran Pezo slijedi ona Vladimira Slavice, a u njoj se Drakula ludo zaljubljuje u plavušu koja ga i bez glogovog kolca, srebrnog metka ili sunčevog svijetla uspijeva lišiti vječnog života. Posljednja priča, u režiji Gorana Gajića, prati jedan par - šivačicu Evu i muzičara Đuru. Oni imaju harmoničnu vezu u koju raskol uvodi ljubavno pismo.

Priče povezuje lik Zelenog zuba, koji je alter ego Dušana Kojića, a smještene su u kontekst popularne kulture u Jugoslaviji neposredno prije njenog raspada te obiluju satiričnim i apsurdnim humorom, kao i elementima farse.

Filmska glazba nastala je zajedničkim trudom sastava Idoli, Električni orgazam i Disciplina kičme, s time da su predvodnici grupa - Vladimir Divljan, Srđan Gojković i Dušan Kojić - skladali glazbu za svaki pojedini segment. U glavnim su ulogama Sonja Savić, Srđan Todorović, Anica Dobra, Nebojša Bakočević, Vesna Trivalić, Branko Đurić, Bogdan Diklić, Petar Kralj i Bata Živojinović. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter