Kako je ni iz cega izrastao grad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu potpisivanja sporazuma izmedu Labina, Raše i Carbonije, u dvorani RKUD-a Rudar priredena je izložba fotografija o izgradnji Raše.

Izložene su fotografije iz zbirke Rinalda Rakovca, tršcanskog geodeta rodenog u Raši, upotpunjene snimcima koje u Arhivu Mioni cuva Prirodoslovni muzej Trst. Izgradnja najmladeg grada u Istri službeno je pocela 26. kolovoza 1936. godine, a svecano otvorenje održano je 4. studenog 1937. godine, što znaci da su fotografije nastale u približno godinu dana.

U Rakovcevoj zbirci našlo se i nekoliko snimaka o izgradnji Carbonije, koje se takoder mogu razgledati. Posjetiteljima ce osim neizgradenih zgrada zanimljiv biti pogled na okolna brda, koja su za razliku od danas, prekrivena oskudnom vegetacijom, pa se vide danas gotovo zaboravljene rudarske staze prema Sv. Bartolu i Topidu.

Na gradilištu gotovo da i nema strojeva, tek poneki kamion, kompresor i vitlo, a umjesto skela koristile su se drvene rampe. Medu radnicima je zamjetan znatan broj žena, što je na današnjim bauštelama nezamislivo.

Katalog izložbe koji je Rakovac sastavio zajedno s voditeljem Narodnog muzeja Labin Tulliom Voranom zanimljiv je pregled faktografskih podataka o Raši.

Radni naziv naselja bio je "Liburnia", ali u konacnici je promijenjen u "Arsia". Plan izgradnje je takoder mijenjan u hodu: najprije je planirano 107 objekata, pa 96, a na kraju ih je izgradeno 98.

U jedanaest tipova zgrada nalazilo se 357 stanova za oženjene radnike i službenike, a neoženjenima je bilo namijenjeno 166 smještajnih kapaciteta. Prvih 180 obitelji uselilo je pocetkom travnja 1937. godine.


Podijeli: Facebook Twiter