Kako je nastao ponajveći hit Atomskog skloništa

Postava Atomaca 1982. - Dragan Gužvan, Sergio Blažić, Bruno Langer i Zdravko Širola
Postava Atomaca 1982. - Dragan Gužvan, Sergio Blažić, Bruno Langer i Zdravko Širola

Za potrebe zajedničkog projekta Hrvatskog društva skladatelja i televizijskog glazbenog kanala CMC, kojim se u razgovoru s autorima osvjetljavaju okolnosti nastajanja evergreena i pjesama koje su obilježile pojedina razdoblja glazbene povijesti, jučer je u pulskom kafiću Mimoza CMC-ova ekipa snimila televizijski intervju s Brunom Langerom, autorom teksta i muzike velikog hita "Treba imat' dušu", ali i svih ostalih pjesama s petog studijskog albuma pulskih Atomaca "Mentalna higijena" iz 1982. godine.

Najpopularniji i najkomercijalniji album

Taj najpopularniji i najkomercijalniji album Atomaca, snimljen u samo dva dana u produkciji Johna Etchellsa u londonskom JAM studiju, otvara upravo pjesma koji svi po refrenu zovu "Za ljubav treba imat' dušu". Na albumu koji je izdala diskografska kuća RTV Ljubljana, nalaze se još i pjesme "Na palubi jada", "Rahela", "Johny", "Žuti kišobran", "Kraljica Cigana", "Pun mjesec", "Iza zida" i (potpisanom novinaru najdraža) "Mutna rijeka", čiji je tekst nastao po istinitom događaju u Langerovoj rodnoj Rijeci (bacanje jednog mladića s drugog kata riječkog hotela "Kontinental").

Ploča se za manje od mjesec dana prodala u preko 150.000 primjeraka i dostigla zlatni tiraž. Postavu benda činili su pjevač Sergio Blažić, Bruno Langer (bas, tekst i vokal), Dragan Gužvan (gitara) i Zdravko Širola (bubnjevi, ali i klavijature u "Mutnoj Rijeci"). Autor omota albuma poznati je slovenski slikar i ilustrator Kostja Gatnik, a taj je njegov rad, prisjeća se Bruno Langer, nagrađen na jednoj tadašnjoj izložbi u San Franciscu.

Tronožni stol bez čavala…

Langer nam je jučer približio vrijeme i okolnosti nastanka mega hita "Treba imat dušu".

- To je 1982. godina. Sjedio sam s jednim društvom na Forumu i jedna pulska prijateljica, Gordana, rekla je da je sa svojim prijateljicama noć ranije prizivala duhove. Bend je bio baš pred odlaskom u London jer je album bio gotov. No, pojavljujem se na probi i kažem da imam ideju za još jednu pjesmu. Danas na to gledam kao na čudo, ali upravo kad sam htio napraviti tu pjesmu, na probu je došao (a nikad prije nije dolazio) moj veliki prijatelj imenjak Bruno koji je znao sve o prizivanju duhova. I onda je on naveo i tronožni stol bez čavala itd. Uzeo sam akustičnu "Ovation" gitaru od Sergia. Kao iz svemira, sve mi je došlo. U trenu i akordi i tekst, prisjeća se Langer i nastavlja: "U tekstu je najvažnije to da sam ja taj mrtvac čiji se duh priziva; a ja kažem nema šanse, za ljubav treba imat dušu. I kako odgovora nije bilo, nisam se javio. Vrlo sam bio osoben u toj, kao i u svim ostalim pjesmama Atomskog skloništa koje potpisujem."

Inače, o ovoj će pjesmi u desetominutnom tv prilogu CMC-a govoriti i Tony Cetinski, koji je napravio obradu te pjesme. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter