Kako je Mila pronašla Senidu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dokumentarni film Roberta Tomica Zubera "Mila traži Senidu" u petak je doživio pulsku premijeru u punom kinu Valli. Prije projekcije publici se obratio sam redatelj koji je zahvalio svima koji su došli pogledati njegov film priznajuci da ga pred njegovim sugradanima "trese" velika trema.

"Mila traži Senidu" prati potresnu pricu mlade Mile Jankovic (Senida Becirovic) koja je nestala u svibnju 1992., kada su u njeno mjesto Caparde u Bosni i Hercegovini, ušle srpske vojne snage. Pedeset mještana, medu njima i njezina majka i starija sestra, nestalo je ili je ubijeno. Punih 16 godina vjerovalo se da je i tada devetomjesecna Senida doživjela istu sudbinu, medutim ona je udomljena u imucnoj beogradskoj porodici Jankovic gdje je živjela pod imenom Mila Jankovic.

Nakon što je vijest o njenom pronalasku obišla svijet Mila je zapocela potragu za svojom biološkom obitelji, a posebice za majkom i sestrom, no njena pitanja do kraja filma ne nalaze na konacne odgovore. Zuberov film prikazuje dirljive trenutke susreta Mile/Senide s clanovima prave obitelji, sukobe s clanovima obitelji s oceve strane, a kulminira susretom Mile i njenog biološkog oca. "Mila traži Senidu" gledatelja ne ostavlja ravnodušnim, a njena mukotrpna potraga za istinom samo je jedna od tragicnih prica poraca u BiH.



Nakon projekcije Tomic Zuber je u kratkom razgovoru s Tanjom Milicic, voditeljicom kina, objasnio da je upravo Mila od njega zahtijevala da snimi dokumentarni film o njenoj potrazi.

- Mila je inteligentna cura i znala je da ce, ako sa sobom ima filmsku ekipu od ljudi koji nešto znaju možda dobiti više odgovora no što bi dobila sama. U filmu koji ste pogledali nismo uvrstili sva saznanja koja smo tijekom godinu i pol dana snimanja prikupili. To smo ucinili da zaštitimo Milu, kazao je Zuber.

On potpisuje režiju i scenarij, a direktori fotografije su Pero Baric i Mario Marko Krce. Za montažu je zadužen Andrija Gvozdic Michl, a glazbu je skladao Danijel Maoduš. Producent filma je Damir Terešak, a koproducenti su Boris T. Matic, Amra Bakšic Camo, Srdan Golubovic, Jelena Mitrovic, Danijel Hocevar, Miroslav Rezic i Miro Brankovic. Film se u kinu Valli prikazuje do 2. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter