Kako je malarično područje postalo mondeno ljetovalište


Sinoć je u Nacionalnom parku Brijuni izvedena prva ovogodišnja izvedba kulturno-povijesnog programa pod nazivom "Kupelwieser na Brijunima". Unatoč visokoj temperaturi, u gotovo ekstremnim uvjetima, glumačka i glazbena družina Istra Inspirita privukla je brojnu domaću publiku i brijunske goste u višejezičnoj kostimiranoj inscenaciji istinite priče, dolaska slavnog vizionara Paula Kupelwiesera na Veliki Brijun.

Prisjetimo se, zbilo se to daleke 1893. godine, kada su sanacijom malarije Brijuni pretvoreni u mondeno ljetovalište i lječilište. Izvođači su vrlo autentično, kroz šalu, dosjetke, plesom i glazbom dočarali važne događaje, kulturu i životni stil s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Publika je tako u veselom društvu cara Franza Ferdinanda, James Joycea, Roberta Kocha, Sigmunda Freuda, Paula Kupelwiesera, Sofije Loren i drugih poznatih ličnosti, prošetala najljepšim lokalitetima Velikog Brijuna.

Bila je to prigoda da se upoznaju s poviješću Brijuna, nešto nauče, i pritom dobro zabave. Slijedeća se izvedba programa "Kupelwieser na Brijunima" najavljuje za 4. kolovoza. Informacije se mogu dobiti, a karte kupiti u izletničkoj poslovnici NP Brijuni u Fažani (Brionska 10). (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter