Kako je kreativnost spasila Božic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Možda božicna atmosfera još nije zavladala gradom, ali je zato vec danas ovladala pulskim Domom hrvatskih branitelja, gdje se do petka održava veseli i bogati 5. božicni Hand made fest. Uostalom, Božic bez sajma, mirisa kuhanog vina i medenjaka nije pravi Božic. To je shvatila i udruga Razvoj te je popularni Hand made sajam u nešto manjem obliku smjestila u predbožicno vrijeme, kao veliki dar za one željne neceg kreativnog.



Slatke i sjajne kuglice, simpaticni adventski vijenci i bucmasti Djedovi Božicnjaci dio su standardne ponude, stoga je sajam pravi spas za sve one koji ne žele još jedan u nizu tvornickih "copy - paste" poklona, koji isto izgledaju u Singapuru i u Puli. Prava mala kreativna oaza za sve one nezadovoljne ponudom u trgovinama, koji za Božic žele pokloniti jedinstveni unikatni rucno izradeni poklon koji nece imati baš nitko i koji ce biti made in Istria, a ne made in China. Cak štoviše, to je "hand made" u pravom smislu rijeci.



Osim što prodaju svoje proizvode, mnogi ih na licu mjesta izraduju. Takvi su i pravi lonci od terakote u kojima se maneštra "po domacu" kuha nekoliko sati. A tek prava cokolada, i to rucno radena od pravog kakaa iz Venezuele, zasladena ekstraktom stevije, koja izgleda kao da je izašla iz Charliejeve tvornice cokolade. Naravno, u Pulu nije stigao Charlie, kojega u filmu "Charlie i tvornica cokolade" glumi Johnny Depp, vec je rijec o Walteru, kojeg je inspirirao neki drugi film, a to je "Cokolada" s Juliette Binoche u glavnoj ulozi.



Oni koji žele pokloniti finu hranu u sredini dvorane mogu kupiti pravi istarski kozji sir, dostojan najluksuznijih francuskih restorana. Za strastvene, tu je i kupinovo vino, med u svim oblicima, maslinovo ulje, ali i nakit i instrumenti od masline. Lavanda je u vrecicama i kremama. Ima tu i šarenih drvenih kovcežica, vješalica u obliku glagoljice, andelcica ...

Najvažnije je da se poklanja od srca. I nakon toga nema niceg ljepšeg na svijetu nego kad se na Božic okupi cijela obitelj. Cijeli stan je prekrasno okicen, kao i svjetlucavo božicno drvce koje svojim miomirisom ispuni cijeli stan. Blagdanski stol je pun božanstvenih delicija, a u pozadini lagano sviraju božicne pjesme koje ispunjavaju dušu i srce. A zatim pocinje otvaranje darova…(Napisala Lara BAGAR; Snimio Slaven RADOLOVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA

 


Podijeli: Facebook Twiter