Kako je kapetan Morgan doplovio u Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su se iskrcali u Dvigradu i opljackali taj drevni grad, gusari zlog kapetana Morgana proteklog su vikenda nastavili harati po Picnu, mracnom gradicu u kojem se održavao Legendfest, festival narodnih prica, legendi i mitova Istre, koji je po šesti put privukao brojne zaljubljenike u misticne price, narodne predaje i mracni ambijent.

Medu brojnim subotnjim posjetiteljima našli su se i oni lakovjerni, koje su ovi vješti lopovi namamili u mracnu ulicicu ili napuštenu zgradu, stavili im vrecu na glavu i oteli sve dragocjenosti. Petorica zlih gusara, glumaca Ri Teatra, s bocom ruma u ruci i lulom medu zubima, kontrolirali su ulaz u grad i pronalazili lak plijen.



- Raštrkani smo posvuda, a ja im na ulazu javljam podobne ljude za pljacku, rekao je jedan od clanova posade gusarskog broda.

Osim pljackama, ulice Picna vrvjele su i brojnim dogadanjima, predstavama, predavanjima, izložbama, pricama i zanimljivim stvarnim i fantasticnim likovima poput vitezova i vještica te pripadnika obicnog puka.



Strašne price pripovjedacice Elis Bacac privukle su brojnu djecu, koja su nakon predavanja pod nazivom "Tragovima picanske misticne prošlosti" i "Gusari, kraljica Teuta, amfora", postavljala brojna pitanja o štrigama, predajama, ali i upitala ovu mladu pripovjedacicu da im isprica pokoju pricu iz narodnih predaja ili iskustava starijih mještana istarskih sela.

- Istraživala sam koja su se misticna bica spominjala na ovom podrucju, poput štriga i mora, i kako su se ta vjerovanja održala kroz generacije. Od najstarijih do najmladih, ljudi u to još vjeruju i o tim pricama ne postoji tabu, rekla je Bacac te naglasila da štrige tijekom dana ne možemo prepoznati jer su, dok noc ne padne, one najobicnije žene.



Na brojnim lokacijama posjetiteljima su nudile razne zabavne i poucne predstave, pretežito namijenjene onim najmladima, koji su ih s oduševljenjem pratili. Lutkarska družina Cudesno izvela je predstavu "Kralj Albus", legendu o drevnom oholom kralju koji je vladao Istrom, a glumci Ri Teatra s najmladima su u predstavi "Otok Baubab" podijelili svoje iskustvo nasukavanja na pustom otoku.

I park kod groblja nudio je razne sadržaje. Astrolog je u tarot kartama brojnima procitao prošlost i prorekao buducnost, a djeca su mogla sudjelovati u kreativnoj radionici izrade keltskog nakita. Pican je posjetio i krvnik, koji je zainteresiranima ponudio iskustvo na giljotini.



Održane su i izložbe ilustracija bajkovitih motiva ilustratora Tomislava Tomica i Milivoja Cerana. Galerija na trgu je vrvjela djecom, koja su sudjelovala u napetom kartaškom turniru igre Uskoci. Pregršt dogadanja upotpunio je koncert grupe Putokazi na glavnoj pozornici, uz glazbeno-scenski vilinski nastup pod nazivom "Dotakni mjesec".

Vještinama baratanja vatrenim bakljama i užadi zagrebacki je dvojac Trilja IV u vatrenom showu posjetiteljima docarao kako su nekad srednjovjekovni putujuci zabavljaci i žongleri uveseljavali dvorsku elitu, a u ponekim složenim tockama zatrebala im je i asistencija iz publike.

Za strašan kraj subotnjeg Legendfesta pobrinuo se Britanac Martin Mayhew s grupom Cyborgix 4E75, koji je u glazbeno-vizualnom performansu na engleskom jeziku "Morgan's hidden treasure" pripovijedao daleki put kapetana Morgana do Istre.


Podijeli: Facebook Twiter