Kako je jazz došao u Bale

Tomislav Pavleka u sceni iz filma
Tomislav Pavleka u sceni iz filma

"Svaka obitelj bi trebala učiti od jednog jazz benda, svatko bi imao pravo pokazati što zna", objašnjava svoju filozofiju na kraju dokumentarca "Jazz Apartment: kako je nastao Last Minute Open Jazz Festival u Balama" Tomislav Pavleka, pokretač i organizator tog festivala.

Ovaj film, kojeg je Pavleka režirao uz iskusnu Biljanu Čakić Veselič, premijerno je prikazan sinoć u pulskom kinu Valli. U filmu se pojavljuju jaka jazz imena iz cijelog svijeta koja su zahvaljujući festivalu nastupala u ovom prelijepom istarskom gradiću, poput Antonija Sancheza, Ratka Zjače, Ratka Divjaka, Thane Pavelić, Dina Rangela, zatim Nenada Bacha ili slikara i ugađača klavira Mira Stariča i drugih. Oni pričaju o jazzu i glazbi općenito, zatim o svom odnosu prema publici i o tome što ih pokreće te kako se osjećaju dok sviraju, a govore naravno i dojmovima koje je na njih ostavio festival kao i same Bale. Uvrštene su ovdje i kratke snimke nekih nastupa.

Priča je to i o konobi Kamene priče odakle je ovaj uspješni i priznati festival krenuo. Po Kamenim pričama potom je nazvana i udruga za kulturu koja festival organizira. U toj se konobi te na glavnom trgu u Balama festival ovih šest godina održava, a spomenimo da se ove godine održao i u Veloj Luci. Pavleka, inače Zagrepčanin, se prisjeća kako je u Istru došao iz Amsterdama, dok neki od sugovornika ističu energiju kojom ih je ovo mjesto osvojilo.

Ovaj dokumentarac sporog tempa je tako zbirka dojmova i razmišljanja, iako ima i dovoljno faktografskih činjenica o festivalu o kojem govore i ljudi iz Bala. Jedan stariji Baljanin objašnjava i zašto mu je pri srcu ostalo Titovo vrijeme i što misli o današnjoj državi. Naravno, ništa dobro, ali to je tek simpatična digresija.

Nadamo se samo će do idućeg prikazivanja biti riješeni neki tipfeleri u hrvatskom ali i engleskom prijevodu, počevši od toga da se ispravi onaj Duke Wellington.

Film je nastao u produkciji Akademije svega i samog Pavleke, a jedan od najboljih poznavatelja jazza u Hrvatskoj, novinar Davor Hrvoj, postavljao je pitanja sugovornicima. Organizacijom su se pozabavili Gordan Topić, Nino Rajčević i Mia Lukić, a montažom Lovro Čapelak. Oblikovanje scene i omota DVD-a potpisuje Zvonimir Kuhtić. Film sada ide na festivale nakon čega će se moći kupiti u Kamenim pričama. Nakon premijere u predvorju kina publiku su jazz standardima zabavljali Saša Zorkić i Marko Grbac Knapić. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter