Kako je Italija prisvojila ZERP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udžbenik za studente medunarodnog prava i medunarodnih odnosa na americkim sveucilištima i koledžima u kojem je cijelo poglavlje posveceno pitanju gospodarskog pojasa, odnosno ZERP-a u Jadranskome moru kao primjeru dovodenja u pitanje vladavine prava pri uredenju odnosa medu državama na moru objavio je americki znanstveni izdavac Westview Press.

Udžbenik "Medunarodno pravo: suvremena pitanja i buduci razvoj" što ga je, uz suautorstvo trideset autora, uredio americki profesor Sanford Silverburg, sadrži pregled glavnih tema medunarodnog prava i medunarodnih odnosa za americke studente. Medu ukupno 28 poglavlja, tri se odnose na pravo mora, od kojih je prvo u potpunosti posveceno novijem razvoju medunarodnog prava s obzirom na Jadran i osobito pitanju gospodarskog pojasa, odnosno ZERP-a.

Autor tog poglavlja je ugledni medunarodni strucnjak za pravo mora, profesor Davor Vidas, direktor Odjela za pravo mora na Institutu Fridtjof Nansen u Oslu. Na osnovi njegove ranije studije o pitanju hrvatskog gospodarskog pojasa u poglavlju se iscrpno razmatra stanje u Jadranskome moru nakon proglašenja ZERP-a 2003., te zatim izuzimanja od primjene na clanice EU-a, temeljem odluke Sabora u ožujku 2008.

Na temelju analize talijanskih diplomatskih nota izjavljenih u UN-u te talijanskih propisa, Vidas zakljucuje da je osnovni problem ZERP-a nastojanje Italije da se pri razgranicenju na moru ne primijeni crta sredine kakvom je, ugovorom iz 1968., odijeljen epikontinentalni pojas izmedu Italije i Jugoslavije.

Vidas u americkom udžbeniku objašnjava da su bila samo dva nacina kako se primjena ZERP-a odgodi. Prvi, da se izmijeni sadašnje medunarodno pravo mora, sadržano u Konvenciji UN-a, što do daljnjeg nije ostvarivo, te drugi, jednostavniji, da se navede Hrvatsku da sama odustane od svojih prava, odnosno primjene ZERP-a na clanice EU-a, do cega je došlo 2008., te je takvo stanje i danas.

Zakljucuje da su time zašticeni kratkorocni i pragmaticni interesi susjednih zemalja clanica EU-a u njihovim iskljucivo bilateralnim odnosima s Hrvatskom, ali je istodobno rijec o dugorocno poraznu ishodu za asocijaciju koja proklamira nacelo vladavine prava i jednakopravnost kao svoje temelje.

Poznati americki profesor medunarodnog prava i medunarodnih odnosa Christopher Joyner sa sveucilišta Georgetown u Washingtonu u svojoj recenziji knjige navodi da je rijec o prirucniku koji sadrži najbogatije temeljne doprinose za studij medunarodnog prava medu objavljenima u posljednja dva desetljeca te ga osobito preporucuje za korištenje pri studiju medunarodnog prava u diplomskoj i poslijediplomskoj nastavi na americkim visokoškolskim ustanovama.

Davor Vidas, medunarodni strucnjak za pravo mora, objavio je niz studija o pravu mora u vodecim svjetskim znanstvenim casopisima i zbirkama, te je autor i urednik desetak knjiga, od kojih je posljednja "Pravo, tehnologija i znanost za mora u globalizaciji" objavljena 2010. u Bostonu i Leidenu, u nakladi znanstvenog izdavaca Brilla.


Podijeli: Facebook Twiter