Kako izbjeci ovrhu nad placom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošli je tjedan javnost ostala zbunjena kada je Jutarnji list objavio da ce se ovrha provoditi i nad štednjom iz mirovinskog fonda, životnog osiguranja te na nekretninama i pokretninama. No, iz Financijske agencije reagirali su i pojasnili da to nije tocno te precizno naveli da predmet ovrhe može biti novac na racunu, kao i orocena štednja u svim bankama.

Dodali su da place i mirovine pritom mogu biti izuzete od ovrhe ako ovršenik ispuni obrazac i dostavi ga u poslovnicu Fine. Rijec je o dokumentu naslovljenom "Obavijest iz clanka 122. stavka 1. Ovršnog zakona", koji je dostupan u Fininim poslovnim jedinicama i na Fininoj internetskoj stranici (www.fina.hr.).

Na temelju ispunjenog spomenutog obrasca Fina obavještava banku koja otvara poseban racun za ova sredstva te uplatitelja primanja izuzetih od ovrhe da bi ovršenik mogao ovim sredstvima slobodno raspolagati.

Nakon što je Fina objavila da su joj banke proslijedile 730 tisuca zahtjeva za ovrhu mediji su izracunali da su Hrvati medu najneurednijim platišama na svijetu jer ispada da svaki cetvrti radno sposoban, od 20. do 65. godine života, nije podmirio svoje obveze i slijedi mu ovrha uštedevine.

No, ovog je tjedna procurila nepotvrdena informacija da taj dug nisu stvorili gradani, vec vješti poduzetnici koji su godinama poslovali po uobicajenom receptu da otvore novu firmu cim bi im dužnici, ili dužnik, blokirali prethodnu zbog neplacenih obveza. Poslovni dnevnik došao je do saznanja da su banke isporucile Fini sve nenaplacene tražbine, pa i one koje su doslovno mrtve jer ih vjerovnici godinama nisu mogli naplatiti.

- Banke su Fini iskrcale oko 500.000 starih neprovedivih ovrha koje se odnose na tražbine koje vjerovnici godinama neuspješno potražuju, a tu je i 12 milijardi kuna dugova takozvanih fantomskih tvrtki. Pored problema velikog posla koji Finu trenutno guši, uglavnom ga nece imati od koga naplatiti jer trošak ne može svaliti na vjerovnike, a dužnici sredstava na racunima godinama nemaju, objavio je Poslovni dnevnik. Iz Fine nisu komentirali taj novinski napis. (P. GREGOROVIC)

Izuzeta primanja
Ukoliko se podnese obavijest, od ovrhe su izuzete dvije trecine place. No, ako je placa veca od prosjecne neto place u Hrvatskoj, od ovrhe je izuzet samo iznos od 3.531 kune, što su dvije trecine prosjecne place. Pod placom se podrazumijevaju i mnoge naknade: ona za nezaposlene, za umanjenje place, za primanja osoba u pricuvnom sastavu za vrijeme vojne službe i sve mirovine. Ovrha se ne provodi i na naknadama štete, za one nastale zbog narušavanja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti, i za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja. Ovrhe se ne provode ni na primanja po mnogim drugim osnovama: zakonsko uzdržavanje, socijalna skrb, privremena nezaposlenost, djecji doplatak, stipendije te pomoci ucenicima i studentima zbog tjelesnoga oštecenja, odlicja i priznanja, rad osudenika i tražbine naknade štete prouzrocene kaznenim djelom osudenika.


Podijeli: Facebook Twiter