Kako istarski gradovi pomažu umirovljenicima?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su umirovljenici jedna od najugroženijih socijalnih skupina društva, jedinice lokalne samouprave pocele su teret krize prebacivati i na njih. Nedavno smo pisali o primjeru Grada Poreca koji je pravo na gradsku pomoc ogranicio na umirovljenike koji imaju 25 godina neprekidno prebivalište na poreckom podrucju.

Na smanjivanje ukupnog iznosa za novcanu pomoc umirovljenicima s lanjskih 800 tisuca na 600 tisuca kuna primorala ih je ekonomska kriza, kažu gradski celnici. Napominjemo, dodatak na penziju dobra je volja gradske uprave.

Na smanjivanje iznosa za socijalu odlucili su se i neki drugi gradovi pa je, primjerice, ovogodišnjim bujskim proracunom na jednokratnu novcanu pomoc umirovljenicima s najnižim mirovinama planirano utrošiti 55 tisuca kuna, s obzirom na to da je lani smanjen izdatak s prvotnih 85 tisuca. No, u Gradu kažu da je razlog tome slab odaziv korisnika.

Buje su lani jednokratnu pomoc za umirovljenike, ovisno o visini mirovine, davali u iznosu od 100 kuna do 1.000 kuna, uz uvjet da korisnici imaju prebivalište najmanje dvije godine na tom podrucju.

Na podrucju Umaga prebivalište mora trajati bar pet godina, a mjesecne potpore se, ovisno o primanjima, krecu od 100 do 250 kuna mjesecno.

U Novigradu je pak cenzus umirovljenickih primanja 1.700 kuna, a pomoc iznosi sto kuna mjesecno za sve s prebivalištem na tom podrucju, bez obzira na to koliko ono traje. Zanimljivo je i da taj grad svim umirovljenicima placa naknadu za potrošenih pet kubika vode mjesecno.

Grad Pazin pak, umjesto da daje novcanu pomoc, sufinancira ili u potpunosti pokriva troškove stanovanja. Hrvatski državljani moraju imati prebivalište na gradskom podrucju najmanje godinu dana, a stranci i osobe bez državljanstva najmanje dvije godine.

Buzet pak umirovljenicima s primanjima manjim od 1.000 kuna daje mjesecno 100 kuna, a Rovinj penzicima s mirovinom do 1.860 kuna za Božic i Uskrs isplacuje po 300 kuna. Grad Vodnjan daje više oblika pomoci umirovljenicima poput subvencije javnog prijevoza i blagdanskih poklon-bonova u vrijednosti od 100 ili 150 kuna.

Grad Labin, umjesto mjesecnih pomoci prema primanjima, pomaže siromašnije umirovljenike, primjerice, placanjem režija.

Ove godine u Puli proracun za socijalnu skrb bogatiji je za gotovo milijun kuna, s tim da su neke stavke dobile manje, a druge više novca. Zakinute nisu ipak ostale one koje se odnose na naknadu za socijalno ugrožene, korisnike dodatne pomoci za uzdržavanje ili, primjerice, pomoc za ogrjev.

U odnosu na prošlu godinu ukinuta nije niti jedna kategorija, a kriteriji za dodjelu propisani su važecom gradskom odlukom o socijalnoj skrbi te drugim odlukama lokalne samouprave kao i zakonima koje osim Grada provodi i Centar za socijalnu skrb.

Jedino ogranicenje odnosi se na broj oblika skrbi koje korisniku sukladno odluci mogu biti istovremeno priznati, a to je najviše tri.

Veliku ulogu u ostvarenju razlicitih oblika pomoci ima zdravstveno i imovinsko stanje korisnika, eventualni invaliditet ili cak narušeni obiteljski odnosi, dok je prebivalište u Puli istaknuto kao neophodno samo u stavci posvecenoj ukopu nezbrinutih osoba.

No, i u tom slucaju postoji iznimka, pa proracunskim novcem sahranjeni mogu biti i oni koji su preminuli na podrucju grada, a prebivalište im je nepoznato. (T. KOCIJANCIC, K. FLEGAR, M. RIMANIC, G. CALIC ŠVERKO, A. POKRAJAC, P. LUKEŽ, I. RADIC, I. N. TURKOVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter