Kako grad pretvoriti u turisticku destinaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od grada do destinacije, bila je tema panela kojim je u subotu poceo drugi, ujedno i posljednji dan 3. susreta gradonacelnika i poduzetnika koji se održao u dizajn-hotelu Lone. Cilj skupa, u organizaciji Udruge gradova i poslovnog tjednika Lider, a pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovica, intenziviranje je komunikacije izmedu poslovne zajednice i gradskih vlasti kako bi se gradovi i opcine što bolje razvijali.

O razvojima svojih destinacija u turistickom pogledu govorili su predstavnici Biograda i Iloka, a naglašeno je da je za uspjeh od iznimne važnosti suradnja izmedu javnog i privatnog sektora.

Panel je otvorila Gordana Borojevic, pomocnica direktora glavnog ureda Hrvatske turisticke zajednice koja je predstavila nagradu EDEN (European Destination of Excellence). Rijec je o projektu koji je 2005. godine pokrenula Europska unija, a u sklopu kojega se biraju europske destinacije izvrsnosti i na kojem se, iako bez financijske potpore, Hrvatska ravnopravno natjece.

Borojevic je naglasila da stari kontinent za razliku od pocetaka razvoja turizma, kada je imao 80 posto udjela na svjetskoj razini, danas sudjeluje tek 40 posto te je upravo zbog toga Europska unija uvidjela potrebu za ovakvim projektom s ciljem razmjene dobre prakse unutar unije, umrežavanja destinacija i zajednickog nastupa na tržištu.

Osim što je predstavila nagradu i nacin na koji se destinacije biraju, predstavljeni su i dosadašnji pobjednici od 2007., kada se i Hrvatska prikljucila. Bili su to redom Sveti Martin na Muri, ?urdevac, Nacionalni park Sjeverni Velebit, lani je to bio Nin, a ove godine je nacionalnu nagradu EDEN dobila pustara Višnjica, u sklopu Opcine Sopje. Destinaciju i nacin na koji se od oronulog i zapuštenog mjesta pustara pretvorila u centar za turizam, uzgoj konja, divljaci, batate i žitarica te ljekovitog bilja predstavila je Ksenija Plantak, bivša gradonacelnica Slatine, a danas suvlasnica pustare koja zapošljava 35 djelatnika.

Na panelu s temom Ulaganja u projekte e-uprave govorili su Ivana Andrijaševic iz Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, o informatickim EU-projektima Grada Rijeke Tatjana Perše, Tomislav Majeric o IBM-ovom natjecaju Smarter Cities Challenge, Danijel Feric (Grad Pula) i Nenad Stojiljkovic (Swing informatika) predstavili su e-Pula Servis koji je ove godine dobio priznanje za inovativnost u kategoriji kreativnog i razvojnog programa u jedinicama lokalne samouprave a koji dodjeljuje Mreža za razvoj i kreativnost te kojim se povecala ucinkovitost rada gradskih službi.

Tijekom popodneva prekjucer su kroz panele Zeleni gradovi i Inovativno poslovanje u gradovima bili predstavljeni i projekti kao što su koprivnicka Šparna hiža i onaj iz švedskog grada Kalmara koji ce do 2030. godine u potpunosti prestati koristiti fosilna goriva. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter