Kako funkcionira Eticka banka u Italiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pokret etickih banaka pokrenut je unutar država Europske unije sredinom 70-ih godina prošlog stoljeca, i to dobrim dijelom u zemljama anglosaksonske tradicije.

Eticke banke izniknule su u sklopu nevladinih udruga i zadruga te sindikalnih pokreta koji propovijedaju drugaciji pristup ekonomiji i bankarstvu u kojemu maksimalizacija profita nije jedini cilj, u kojemu banka služi unaprjedenju gospodarstva, a ne stvaranju fiktivnog novca.

Danas, kada proživljavamo razdoblje akutnog divljanja financijskih špekulacija, pomisao na banku koja se u poslovanju rukovodi etickim nacelima izgleda kao nešto što nema baš puno dodirnih tocaka s nezdravom zbiljom. Ipak, takav sustav postoji i djelatan je: u Italiji je prva takva banka utemeljena 1999. i danas uz središnjicu u Padovi raspolaže mrežom od 13 poslovnica koje pokrivaju cijeli nacionalni prostor.



Kako iz zacaranog kruga financijskih špekulacija

Andrea Baranes, clan fondacije koja djeluje u sklopu talijanske Eticke banke (Banca popolare etica), objašnjava nam na jednostavan nacin suštinu rada te banke.

- Ako tražiš nacin da svoj novac, odnosno uštedevinu, izvuceš iz zacaranog kruga financijskih špekulacija, da bi izbjegao osobnu odgovornost u propasti svijeta, naša banka ti stoji na raspolaganju. S nama ceš se moci suprotstaviti opcem negativnom trendu koji je zavladao svjetskim financijskim tržištem jednostavnom porukom: gospodo, i dalje špekulirajte i mešetarite, ali ne mojim novcem, veli Baranes.

Eticka banka koja je utemeljena u Italiji 1999. nudi zanimljivu kreditnu liniju iz koje je razvidna uloga te atipicne banke. Primjera radi, ona se bavi tzv. mikrokreditima (mali iznosi do 30.000 eura uz povoljne kamatne stope), cime financira mrežu solidarne trgovine - nevjerojatan sklop zadruga i prodajnih punktova diljem svijeta kojima je cilj neposredni dodir proizvodaca, seljaka i zanatlija s potrošacima, bez posredovanja velikih multinacionalnih kompanija.



Solidarna trgovina unutar EU-a dostigla je promet od oko 800 milijuna eura i cini je mreža od oko 80.000 prodajnih punktova organiziranih u udrugama ili zadrugama. Trgovine nude poljoprivredne i zanatske proizvode iz više od pedeset zemalja siromašnijeg dijela svijeta, a u Italiji su koncentrirane na sjeveru poluotoka: tu cete naci banane ciji su se proizvodaci istrgnuli iz konteksta kontrole mocnih multinacionalnih korporacija, naci cete rižu, papar, kakao, cokoladu sitnih proizvodaca iz Afrike, Latinske Amerike i s Dalekog istoka.

To je tek dio aktivnosti Eticke banke koja posluje kao svaka druga bankarska institucija, nudi jednake usluge svojim korisnicima i štedišama, ali je poslovanje javno i dostupno svim clanovima.

Socijalno, ekološko i gospodarsko unapredenje lokalne zajednice

- Preko današnjeg bankarskog sustava financira se i proizvodnja i trgovina oružjem. To mi ne cinimo, naš je novac usmjeren unapredenju zdrave ekonomije koja potice ekološki uravnotežen, odnosno održivi razvoj, veli nam Baranes.

U programu ulaganja Eticke banke nalazimo niz projekata koji su vezani uz proizvodnju zdrave energije, poput promicanja sustava iskorištavanja sunceve energije. Tu je i kreditna pomoc udrugama civilnog društva koje su svojevremeno od države preuzele imovinu (zgrade, poljoprivredna zemljišta, poslovne prostorije) konfisciranu mafiji i dodijeljenu gradanima.

Ulaganja u poljoprivredi usmjerena su pretežito na kreditiranje zadruga i malih individualnih proizvodaca koji promicu biološki cistu poljoprivredu.

Djelokrug aktivnosti je proširen, a banka nudi i sve uobicajene vrste kredita te financijskih ulaganja i štednje. Danas Eticka banka, cije je sjedište u Padovi, a ima niz poslovnica diljem Italije, raspolaže društvenim kapitalom od 34 milijuna eura, a pohranjena štednja iznosi 697 milijuna eura.

Ova banka nastala je udruživanjem snaga raznih nevladinih udruga i zadruga osnovanih u sklopu razlicitih politickih i sindikalnih pokreta. Medu osnivacima nalazimo katolicku udrugu ACLI, ali i laicku lijevo orijentiranu udrugu ARCI, a medu clanovima banke su i mocne talijanske sindikalne organizacije CGIL i CISL. Zakljucno s rujnom ove godine banka je odobrila kreditiranje 5.099 projekata, s ukupnom investicijom više od 700 milijuna eura.

Tršcanin Franco Dalben veli nam da je pripadnost toj banci u prvom redu odraz socijalnog i društvenog angažmana pojedinca; ako je u nacinu poslovanja jednaka ostalim bankama, eticka banka se od drugih razlikuje po ciljevima, a to je socijalno, ekološko i gospodarsko unaprjedenje sredine u kojoj pojedinac živi. Uskoro ce Eticka banka otvoriti poslovnicu i u Trstu.


Korisnici moraju imati stalni boravak u Italiji

Vele nam djelatnici Eticke banke u Padovi da državljanstvo nije presudan uvjet da bi netko postao korisnikom usluga banke; uvjet je stalni boravak u Italiji. Dakle, hrvatski državljani mogu postati štediše banke ako imaju stalni boravak u Italiji, a to podrazumijeva da su u radnom odnosu, odnosno da imaju dozvolu boravka i maticni broj gradana (codice fiscale). (Elio VELAN)

CIJELI TEKST PROCITAJTE U PRILOGU ZOOM U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter