Kako Fažanci sole srdele

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Fažanskoj školi soljenja srdela, koja je pocela u subotu na rivi, sudjelovalo je 40 ekipa sa stotinjak sudionika. Svaki je tim imao svog starog morskog vuka za mentora, koji im je savjetima pomagao pri pripremanju te delicije. Svaki mentor ima svoj nacin pripreme pa su tako jedni vadili utrobu, drugi ne, a što se tice salamure svatko je opet imao svoj stav. Jedni su savjetovali da se mijenja, drugi da ostaje ista tijekom cijelog procesa.

Natjecatelji ce srdele donijeti na ocjenjivanje 8. kolovoza, na feštu "Ca ribari znaju".Važno je, kažu, da se srdela slaže po principu glava-rep i da se u limenku stavlja na trbuh, da bi se iscijedila krv. Sol se stavlja najviše oko glave i bitno je svaki posloženi red stisnuti drvenim poklopcem.



Medu "školarcima" je bila i nekolicina Engleza, Zagrepcana pa cak i Boris Medvjedev, zamjenik ruskog veleposlanika u Zagrebu. U ekipama je bilo i djece vrticke dobi tako da ova manifestacija ne poznaje granice što se tice godina, a po gužvi oko stolova na kojima se solilo može se zakljuciti da ovakav dogadaj privlaci daleko više turiste od vrzmanja oko bankarela sa suvenirima.

Ovo je jedina škola soljenja srdela na Jadranu i temelji se na nekadašnjoj tvornici za soljenje i bogatoj floti ribarskih brodova u Fažani, a idejni zacetnik joj je Budimir Žižovic, koji je u subotu bio jedan od mentora.


Podijeli: Facebook Twiter