Kako do velikog platna u Areni

Kadar iz edukativnog filma "Film u Areni"
Kadar iz edukativnog filma "Film u Areni"

Projekcijom dobrog desetominutnog animiranog filma "Film u Areni", posjetom projekcijskoj kino kabini te pružanjem informacija o poslovanju ove javne ustanove, pa tako i o mogućnostima rada uoči i za vrijeme filmskog festivala, jučer su u Kinu Valli počeli 2. Dani otvorenih vrata Pula Film Festivala. Odvijaju se i danas od 11 do 13 sati.

Edukativni animirani film

Edukativni animirani film "Film u Areni" u produkciji Pula Film Festivala - djelo autorskog tima koji čine Vibor Juhas (dobar crtež, posebno zadnji kadar Festivalskog vijeća), Sergej Turčinov, Iris Mošnja i Sanela Pliško - pruža laicima dinamičan, duhovit i pregledan prikaz složenog organizacijskog, tehničkog i logističkog procesa koji prethodi festivalskim projekcijama 130-ak filmova u svim kategorijama - od prijave, selekcije i titlanja filmova do izrade programske knjižice koja se tiska u 13.000 primjeraka i postavljanja velikog platna u Areni, otpornog na kišu i površine 18,5 x 8 metara.

Ovaj kratak film ne bi bilo loše prikazati ovog ljeta uoči projekcije prvog igranog filma u Areni, kao što je taj termin i inače poželjan za nagrađene kratke igrane, dokumentarne ili animirane filmove koji traju do deset, maksimalno 15 minuta.

S analogne na digitalnu tehniku

Djelatnik Pula Film Festivala Sergej Turčinov jučer je studentima pulske Politehnike (danas će to biti učenici Privatne srednje škole Jurja Dobrile) podrobnije pojasnio prijelaz s analogne na digitalnu tehniku, pritom pokazavši stari način projekcije filma na 35-milimetarskoj traci, kao i današnji model rada digitalnog projektora, u čiji se server novi filmovi prebacuje s hard diska. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter