Kako do platforme za zajedničko djelovanje udruga

S okruglog stola 'Platforma za zajedničko djelovanje' (N. SOFTIĆ)
S okruglog stola 'Platforma za zajedničko djelovanje' (N. SOFTIĆ)

Uoči raspisivanja javnog poziva za sudjelovanje u programu edukacije i mentorske podrške organizacijama i inicijativama civilnog društva za razvoj zagovaračkih i analitičkih kapaciteta, GONG, Volonterski centar Osijek i porečki Centar za građanske inicijative danas su u Puli organizirali okrugli stol pod nazivom "Platforma za zajedničko djelovanje".

Cilj je bio, kako je istaknula Suzana Jašić iz GONG-a, vidjeti postoji li u Istri interes za zajedničko djelovanje i umrežavanje svih organizacija civilnog društva u jednu cjelinu, a sve u cilju ostvarivanja boljih rezultata.

Jašić je potom prenijela iskustva sličnog umrežavanja na području Zagreba i istaknula da su rezultati bili vrlo brzo vidljivi. Tako je zapravo i osnovana Platforma 112, koja je danas predstavljena na okruglom stolu.

Danas su se u Istarskoj razvojnoj agenciji okupili aktivisti i aktivistice organizacija civilnog društva Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije koje se bave socijalnim uključivanjem, izjednačavanjem mogućnosti, ljudskim pravima i suzbijanjem diskriminacije, a bile su pozvane i organizacije osoba s invaliditetom, organizacije mladih, nacionalnih i ostalih manjina i tako dalje, sve da bi iznijeli svoje prijedloge za međusobno umrežavanje.

Nakon rasprave na okruglom stolu održane su radionice koje su donijele konkretne primjere i prijedloge, a radilo se i na procjeni potreba i kapaciteta.

Prije rasprave i radionica o Platformi 112 predavanje je održao Duje Prkut iz GONG-a, koji je predstavio rezultate procjene potreba vezanih za suradnju civilnog društva te aktivnosti edukacije i mentorske podrške za policy analize i zagovaranje.

O izazovima i uspjesima umrežavanja u Istarskoj županiji govorila je Silvia Žufić Dujmović iz CGI-ja.

- Usuglašeno je da postoji potreba za umrežavanjem jer ćemo zajednički brže i bolje doći do rezultata koji donose promjenu, rekla je Žufić Dujmović. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter