Kako do mora bez muke?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Problem ce uskoro popustiti, ali ce ostati za sljedecu turisticku sezonu - dostupnost mora u Rapcu. Štoviše, može se ocekivati da ce se sljedecih godina još pojacati jer je ove godine jasno uocen trend smanjivanja organiziranog dolaska turista autobusima i povecanja dolaska gostiju osobnim automobilima. To znaci sve veci pritisak na parkirališta kojih ionako nedostaje, pa možemo ocekivati nove "obrambene mjere" u obliku sve veceg broja rampi s naplatom koje se sve više pomicu u smjeru mosta kod sela Principi.

To što je vecina hotela na strmini nije neke nevolja, jer su svi u pojasu stotinjak metara od mora, ali što da rade turisti iz privatnog smještaja u nekoj od gornjih ulica kao što su Ucka, Raška i Medulinska, pa cak i oni iz relativno "niske" Creske? Njima je, kao i domacima, pristup obali zaprijecen, ali frustracija im je još veca jer su prevalili velik put da bi kratko boravili na moru.

Grad je u svibnju pokušao riješiti problem u suradnji s Autotransom i privatnim iznajmljivacima, koji su u ovom slucaju najzainteresiraniji da im gosti budu zadovoljni. Ali sve je ostalo samo na pokušaju jer iznajmljivaci nisu bili složni oko iznosa kojim bi trebali sufinancirati prijevoz.

Predlagao se mini-bus koji bi skupljao putnike na spojevima ulica s cestom koja povezuje Rabac i Gornji Rabac i potom ih razvozio po autobusnim postajama. No, to bi bilo samo ublažavanje, a ne i rješavanje problema jer od iskrcaja gost bi opet morao pješaciti. Pa cak i kada bi se jednog dana izgradila nova parkirališta i parkirne zgrade, što se planira urbanistickim planom, pitanje kako ugodno stici do mora i vratiti se ostalo bi i dalje visjeti u zraku.

Pravo rješenje bio bi prijevoz od Gornjeg Rapca do crkve sv. Andrije, mjesta gdje se cesta spaja sa šetnicom. Ovdje bi oni kojima se ne da hodati mogli uhvatiti vlakic. Bilo bi idealno da i taj prijevoz može obavljati traktor maskiran u vlak. Ali pitanje je može li se vlakic registrirati za vožnju cestom i koliko bi takvo vozilo smetalo u prometu, a na kraju i tko bi se usudio riskirati i uložiti u takav posao. Dok se ne riješi problem možemo goste uvjeravati da uz plivanje, jogging i nordijsko hodanje Rabac pruža izvrsne uvjete i za planinarenje. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter