Kako do liječnika noću, vikendima i praznicima?

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Otkako je hitna medicinska služba iz ambulanti izašla na ceste i sada gotovo isključivo kolima hitne pomoći žure do životno ugroženih pacijenata, stoji otvoreno pitanje dežurnih liječnika kojima se građani s manjim, ali ozbiljnim zdravstvenim tegobama mogu obratiti za pomoć noću, vikendima i praznicima. U bolnicama su uređeni hitni bolnički prijemi, ali isključivo kao ulazi na bolničke odjele za pacijente kojima je potrebna hitna specijalistička pomoć i hospitalizacija. Preostaju, dakle, domovi zdravlja, ali u njima, kao i izvan njih, rade ugovorni privatnici, koncesionari, koje nitko ne može prisiliti na prekovremeni rad. Jedino privući stimulativnim naknadama.

Obiteljski liječnici, pedijatri i stomatolozi, čije su ambulante radnim tjednom otvorene od 7 do 19.30 sati u dvije smjene (stomatološke do 20.30 jer nemaju kućne posjete), radnu satnicu popunjavaju jednom radnom subotom u mjesecu. To im je redovno radno vrijeme i odrađuju ga u jutarnjoj smjeni. U manjim sredinama gdje je malo liječnika nemoguće je pokriti ni sva subotnja prijepodneva u mjesecu. Ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić kaže da u tom terminu radi jedna četvrtina obiteljskih ordinacija u Istri.

- Subotom ujutro rade i stomatolozi, ali pedijatara imamo po jednog, dva u gradu, nigdje četiri da bismo pokrili sve subote u mjesecu. Razumljivo je da je dostupnost liječnika neradnim danima manja žiteljima Motovuna, Lupoglava ili Marčane. Oni moraju do domova zdravlja u Puli, Pazinu, Poreču…

U HZZO-u nam potvrđuju da se u Istarskoj županiji za dopunska dežurstva prijavilo 13 liječničkih timova, od toga 10 iz obiteljske medicine - pet u Puli i pet u Poreču, te dva pedijatrijska tima i jedan stomatološki u Puli. Novi ugovori još nisu potpisani, a u HZZO-u kažu da ne mogu unaprijed reći koliko će liječnicima taj prekovremeni rad biti plaćen, "budući da će se posebna dežurstva plaćati po izvršenoj zdravstvenoj zaštiti".

Dežurna pedijatrijska ambulanta u bolnici
Što se tiče zdravstvene zaštite djece, pojašnjava dr. Ivančić, inicijativa je pulske Opće bolnice da se kao mjesto posebnog dežurstva odredi ambulanta na pedijatrijskom odjelu, gdje bi primarni i bolnički pedijatri dežurali zajedno. To bi značajno unaprijedilo dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite djece. (D. PALIBRK)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter