Kako do kreativnog grada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu proljetnog ciklusa predavanja o promišljanju održivog kulturnog turizma, interdisciplinarni studij Kultura i turizam Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli ugostio je dr. Danielu Angelinu Jelincic sa zagrebackog Instituta za medunarodne odnose.

Autorica "Abecede kulturnog turizma" i strucnjakinja Vijeca Europe za kulturni turizam održala je predavanje o aktualnim svjetskim trendovima i perspektivama održivog upravljanja kulturnom baštinom te konceptu kreativnih gradova.

"Kultura u izlogu/Kratki vodic za upravljanje kulturnim dobrima" nova je knjiga autorice o tome kako prezentirati i interpretirati baštinu te kako raditi marketing.

Jelincic je ukrtako iznijela osnovne smjernice novih istraživanja s podrucja kulturnog turizma koje je Institut za medunarodne odnose provodio posljednje dvije godine. Jedna od njih odnosi se na primjenu interneta, napomenula je.

Pulskim studentima održala je i predavanje "Kreativni gradovi", koje je potaklo razmišljanje o primjeni odredenih ideja i rješenja i na istarskom prostoru.

- I kod nas je moguce primijeniti primjere iz inozemne prakse, npr. one engleskih gradova Newcastlea i Gatesheada. Oni  baštinu prezentiraju u sinergiji s detaljima iz svakodnevice, primjerice porijeklom rock pjevaca ili predstavnika gay scene tih gradova, istice dr. Jelincic.

Na primjeru spomenutih sredina dotakla se i teme industrijske baštine u kulturnom turizmu. Ona se u nas i dalje ne smatra kulturnom baštinom, a trebala bi, rekla je Jelincic,.


Podijeli: Facebook Twiter