Kako ceš to ljudima objasniti?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi dan 18. PUF-a - medunarodnog kazališnog festivala pamtit cemo po ležernoj predstavi Anno Domini 2012. "Posjeta" u režiji Jerzyja Zona na pulskoj tržnici, zatim po vizualno zanimljivom "Povratku zvijeri" Merava Cohena u izvedbi Ide Tadmora u Istarskom narodnom kazalištu, a posebice po predstavi "Tko si ti i otkud ti pravo?" teatra 2000 u kazalištu Dr. Inat u Rojcu.

"Tko si ti i otkud ti pravo?" je projekt koji je pokrenuo glumac Vilim Matula u suradnji s plesacicom Irmom Omerzo i glazbenikom Stankom Kovacevicem po motivima pjesama Branka Maleša iz njegove zbirke "Vertigo". U opisu predstave Matula navodi da je predstavom želio pokazati "kako biti simbolicki ucinkovit i djelotvoran, kako razvrgnuti vrzino kolo kapitala, partitokracije, medija i mafije, kako otrcanu predstavu predstavnicke demokracije zamijeniti novim izvedbama izravne demokracije. Kazalište danas može i mora nanovo osloboditi svoj politicki potencijal. Upravo je izrazita politicnost otvarala svaku novu epohu kazališta", piše Matula.

Matula, Omerzo i Kovacic politicki su potencijal kazališta oslobodili na zanimljiv i posprdan nacin i zahvaljujuci internoj komicnosti Malešovih pjesama prikazali politicku i ekonomsku sadašnjost kroz konture satire i groteske. "Kako ceš ti narodu objasniti da bankarski menadžer mora imati visoku placu i da država bankama mora pomoci, a ne velikim brodogradilištima?", pita se Matula. "Ne treba se bojati kapitala. Nije to ništa strašno. Kapital treba pozivati: Dodi, dodi...".





"Tko si ti i otkud ti pravo?" u konacnici je kratka i nepretenciozna, ali ujedno i graciozna i ozbiljna predstava koja pokušava probuditi publiku i otvoriti joj oci zasljepljene reklamama i neostvarivim obecanjima. U svom opisu predstave Stanko Kovacic možda najbolje opisuje ono što su udruženi umjetnici htjeli postici: "Sad je krajnje vrijeme da razne vrste umjetnosti udruže svoje snage i zajedno pokažu koliko su jake u borbi protiv nepravde i neucinkovitosti. Možda pomak može izgledati malen, ali on ce od sada biti samo kapljica u bujici koja se vec pokrece", zakljucuje Kovacic.

"Povratak zvijeri" izraelskih umjetnika, koreografkinje Merav Cohen i plesaca Ide Tadmora, nastavak je rada koji stvara dijalog izmedu mesara i njegove žrtve. Prva je predstava igrana iz perspektive žrtve koju je igrala Merav Cohen, a igra koju je publika gledala u INK-u okrece pricu na perspektivu jednog mesara-zlostavljaca. Ido Tadmor je u svojoj fizicki zahtjevnoj i animalnoj roli puzao po Maloj sceni INK-a, postavljao kamenje u krug i zazivao ime Gospodnje, a na kraju je završio zarobljen u toru. (B. VINCEK; snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter