Kako će na referendumu glasati poznati(ji) Istrani/ke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugledne osobe iz javnog života većine istarskih gradova pitali smo hoće li izaći na referendum, što o njemu uopće misle i, naravno, kako će se izjasniti.

Iva Peršić, predsjednica studentskog zbora, ističe da je jasno da će glasati protiv. "Zakon već definira brak, većini ni sada nije uskraćeno pravo na njega, pa nema potrebe da se to pravo posebno zaštiti u Ustavu", poručuje Iva Peršić.

Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, ne želi se javno izjašnjavati o svom stavu.

Predsjednik pazinskog ogranka Matice hrvatske David Ivić na referendumu će glasati za, jer je tako formiran, obiteljski je čovjek, ima obitelj i djecu, i ne vidi da se ovim referendumom "ugrožava ikakvu drugu skupinu kao što se sada to medijski plasira, kao da se nekome ugrožavaju neka prava koja ne postoje".

Fani Bugarin Šoljan, aktivistica u porečkom Centru za građanske inicijative, glasat će protiv. Između ostalog to će učiniti i zbog svoje malodobne kćeri koja još ne može glasati, ali sa 17 godina itekako razumije neke stvari i ljuta je i razočarana što se sve ovo događa.

Povjesničarka umjetnosti i bivša bujska gradonačelnica Lorella Limoncin Toth će glasati protiv, jer smatra da uvođenje u Ustav takve odredbe znači nametanje određenih stavova i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava.

Zlatni novigradski olimpijac Giovanni Cernogoraz izjasnit će se za. Svoj je stav izgradio na tradiciji i katoličkom odgoju te misli da je brak kao zajednica žene i muškarca najbolji primjer za djecu i osnova za njihov odgoj.

- Brak je ugovor o suživotu između dvije osobe, a svaka osoba ima pravo sklopiti ugovor s kim želi, prema svojim osjećajima i stavovima, obrazložio je svoj stav protiv savudrijski ribar Danilo Latin. Istaknuo je da, dok je god takav ugovor dragovoljan, njega ne zanima radi li se o homoseksualnim ili heteroseksualnim osobama. (anketu priredili M. J., D. Š., V. H., A. P., G. Č. Š., K. F., R. S., Z. S. i P. L.)

KAKO SU SE IZJASNILI OSTALI ANKETIRANI VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter