Kako biti sretan na poslu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dani na poslu ne moraju nužno biti teški i opterecujuci. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da si olakšate boravak na poslu.

1. Provjerite u kakvom su vam stanju oci i naprežete li ih previše: stavite šaku kod cela kao da salutirate. Ako nakon toga poteza osjecate trenutno olakšanje u ocima, vaš radni prostor je previše svijetao. Ugasite svjetlo, smanjite osvjetljenje na racunalima i, ako možete, zamracite prostor.

2. Insistirajte na kvalitetnoj i udobnoj radnoj stolici. Uzmite si vremena koliko god treba kako biste si namjestili stolicu što udobnije.

3. Sjedite uspravno. Takav položaj dobar je za kralješnicu, ali omogucava i bolji protok energije te bolje raspoloženje.

4. Organiziranost na poslu je važna, stoga stavite na radni stol uredske dodatke koji vam mogu pomoci da se bolje organizirate.

5. Nabavite si slušalice tako da ne morate držati telefon u ruci dok razgovarate. To je vrlo ugodna i rasterecujuca stvar koja ce vam olakšati radni dan. Možda izgleda malo glupo, ali je korisno.

6. Radno mjesto nije prostor gdje biste trebali držati slatkiše. Svakodnevno konzumiranje poslastica može dovesti do viška kilograma, a to ne biste htjeli.

7. Iako svi volimo izbjeci komplicirane telefonske razgovore, ali i neugodnu elektronicku poštu, cinjenica jest da je i to dio posla. Zapravo, takve stvari rješavajte najprije. Ako ih prolongirate, situacija ce postati još gora. Puno bolje cete se osjecati ako ih prije riješite.

8. Ako na poslu dobijete primamljivu ponudu uz koju ide i velika odgovornost, dobro razmislite. Strucnjaci kažu kako biste trebali zamišljati da je to posao koji morate napraviti vec iduci tjedan. Na taj nacin sebi pojašnjavate o kakvom je doista poslu rijec i je li to nešto što želite raditi. Na osnovi toga donijet cete dobru odluku.

9. Iskreno sebi priznajte kako provodite vrijeme na poslu. Osjecate se umorno, ali je li to uistinu zbog toga što puno radite? Zapitajte se koliko vremena provodite surfajuci internetom, razgovarajuci na telefon i tražeci stvari koje ste negdje zametnuli. A zapitajte se i koliko vremena radite na poslovnim zadacima. Nemojte se umarati dodatnim i nepotrebnim stvarima.

10. Izadite van najmanje jednom dnevno i, ako je moguce, prošecite. Dnevno svjetlo i fizicka aktivnost blagotvorno ce djelovati na vašu koncentraciju, raspoloženje i radni elan.

11. Cak i ako ne možete izici van, uzmite si 10-minutnu pauzu svakih sat vremena. Istraživanja pokazuju da covjek nakon tih deset minuta ponovno ima dobru koncentraciju.

12. Barem jednom tjedno otidite s nekim na rucak, ali ne u kantinu na poslu, nego izvan zgrade u kojoj radite.


Podijeli: Facebook Twiter