Kajzer optimist u vezi Ljubljanske banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski državni tajnik Tone Kajzer, novi pregovarač za rješavanje problema Ljubljanske banke s Hrvatskom, optimist je da se to pitanje može riješiti kako bi Slovenija na vrijeme ratificirala hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Kajzer je odgovarajući na pitanje hoće li doći do susreta Janše i hrvatskog premijera Zoranom Milanovića 10. ožujka, kako je bilo najavljeno nakon što je Janša s mjesta pregovarača za LB povukao ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, rekao da se radi o okvirnom datumu, ali da postoje razlozi za optimizam da će pitanje Ljubljanske banke biti riješeno.

No, nije dobro previše se ograničavati unaprijed zadanim vremenskim rokom, a stanoviti problem u dosadašnjim pregovorima predstavljalo je upravo to što se vremenski okvir za rješenje pitanja Ljubljanske banke postavljao preusko, kazao je Kajzer.

On, međutim, ostaje optimist u pogledu susreta Janše s Milanovićem, te očekivanom rješenju pitanja Ljubljanske banke "u razumnom" roku. No, treba pričekati i vidjeti kako će se stvar dalje razviti, dodao je Kajzer. 

 Slovenski parlament u srijedu će glasovati o mandatarki za sastav nove slovenske vlade Alenki Bratušek. Ako dobije natpolovičnu većinu glasova i mandat za sastav nove vlade, time bi sadašnjoj Janšinoj vladi bilo izrečeno nepovjerenje, ali bi ostala na funkciji tehničke vlade i vodila tekuće poslove sve dok parlament ne potvrdi novu, a to bi moglo potrajati nekoliko tjedana. 

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak u Zagrebu da hrvatski i slovenski premijer Zoran Milanović i Janez Janša dovršavaju dogovor oko Ljubljanske banke, unatoč bojazni da Janša možda više neće biti premijer 10. ožujka kada bi se dvojica premijera trebala sastati i postići rješenje toga spora koji prijeti planiranom ulasku Hrvatske u EU 1. srpnja.

Prva potpredsjednica hrvatske vlade kaže da zbog unutarnjih prilika u Sloveniji nisu stali razgovori na stručnoj i političkoj razini i drži kako u slovenskoj javnosti i Državnom zboru postoji visok stupanj suglasnosti da je problem Ljubljanske banke potrebno što prije riješiti i ratificirati hrvatski pristupni ugovor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter