Kajinu mjesto potpredsjednika Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S predsjednikom IDS-a Ivanom Jakovcicem razgovarali smo o rasporedu kandidata po izbornim jedinicama te o tome koje bi funkcije IDS želio dobiti u buducoj vladi u slucaju pobjede tzv. Kukuriku koalicije na iducim parlamentarnim izborima. Prenosimo izvatke iz intervjua:

Ocekujete li probleme u raspodjeli mjesta na listi u 8. izbornoj jedinici?


Ne vidim moguce probleme jer je IDS stranka koja je danas opceprihvacena u Hrvatskoj i možemo imati kandidate i u drugim izbornim jedinicama, narocito u 7.


Špekulira se s mogucnošcu da se tako kandidira Damir Kajin. Je li se o tome u IDS-u razgovaralo, kao i o vašoj možebitnoj kandidaturi izvan 8. izborne jedinice?


Nedvojbeno je da smo Damir i ja poznati u cijeloj Hrvatskoj i da uživamo povjerenje znacajnog broja gradana, ali naša stranka ima regionalni prefiks i zato najcešce moramo biti prisutni ovdje.


U raspodjeli fotelja u Vladi za IDS se spominje jedno ministarsko mjesto (turizam ili regionalni razvitak). Biste li time bili zadovoljni?


Vrijeme je da Damir preuzme visoko mjesto u Vladi i da svoje saborske mandate, a narocito diskusije ostvari kroz izvršnu vlast. Kao kandidat za predsjednika Republike pokazao je da želi izvršnu vlast. Sada je odlicna prilika za njega i njegove birace da svoje ideje realizira u buducoj Vladi.


Kao ministar regionalnog razvitka?


Logicno je da SDP ima predsjednika buduce Vlade i potpredsjednika te da HNS i IDS kao nositelji koalicije imaju potpredsjednike Vlade. Damir treba preuzeti mjesto potpredsjednika Vlade, kao osobnu odgovornost za buducnost zemlje. IDS želi prvenstveno ministra regionalnog razvoja, ali i ministra turizma, u slucaju da se dogovorimo o velikoj Vladi u kojoj bi opstalo to ministarstvo.


Ali, Kajin je rekao da iz Sabora ne izlazi dok ga biraci iz njega ne izbace. Kako ce IDS promijeniti njegov stav?


Damir želi biti u parlamentu. Medutim, odgovornost za buducnost zemlje je na Vladi i ocekujem od njega da preuzme tu odgovornost.
(S. BENIC)

OVO JE SKRACENA VERZIJA RAZGOVORA. VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter