Kajin: Županiji ne treba 15 odjela ni kabinet župana

Damir Kajin (D. MEMEDOVIĆ)
Damir Kajin (D. MEMEDOVIĆ)

"Županija mora hitno u rebalans proračuna i krenuti u radikalno restrukturiranje", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare županijski vijećnik Damir Kajin. Prema njegovom mišljenju, županijski je proračunski plan za ovu godinu, težak više od 400 milijuna kuna, nerealan.

- Županiji nije potrebno 15 odjela, niti gotovo pet milijuna kuna namijenjenih kabinetu župana koji uglavnom služe za potkupljivanje lokalnih medija, kao što županu nije potreban šef kabineta. Ne treba joj ni toliki broj agencija i županijskih tvrtki. Županija može i bez dijela zaposlenih, a nije joj potreban ni famozni ured u New Yorku. Ne treba toliki broj automobila i šofera. Županija više novca u jednoj godini potroši na telefone, benzin, šofere, nego za što je svojedobno prodana Barbariga-Dragonera. Ne treba joj ni toliko dužnosnika. Ne treba nam demagogija da će se netko odsad voziti u C5, a ne u C6. Mogu se župan i svi ostali voziti u privatnim autima, uz plaćene putne troškove. Imaju više automobila nego ministarstva. Županu je potrebna građanska hrabrost da učini zaokret u odnosu na dosadašnju politiku, koja je od 2001. broj zaposlenih u Županiji povećala za dvostruko. Ako država reže rashode, onda isto moraju učiniti županije, gradovi i općine, komunalna poduzeća, nizao je Kajin primjere kako bi se moglo uštedjeti.

Smatra da se Istarska županija mora lišiti i svih politički motiviranih projekata te odbaciti sumnjive i neisplative projekte, poput Brijuni rivijere, na koju je dosad, kako je rekao, upucano 12 milijuna kuna. S druge strane, Županija mora, prema njegovim riječima, biti spremna, ako bude potrebno, pristupiti tihoj sanaciji brodogradilišta Uljanik koji ima milijunske kratkoročne i dugoročne obveze.

Naglasio je i da su u Istri trenutno gotovo sve investicije vezane uz državni proračun, poput sanacije pulske bolnice, gradnje Kaštijuna, kružnog toka u Šijani, studentskog kampusa… Zbog svega nabrojanog, Kajin je zaključio da "županu nisu potrebni nikakvi savjetnici, već sugovornici, ne trbuhozborci, već građanski samosvjesne osobe". (B. ŽIŽOVIĆ)

Turističke zajednice u službi kapitala
Dotaknuo se Kajin i turističke sezone, za koju ističe da je skromna. Problem su, kako je rekao, turističke zajednice. "One su izraz kapitala, a ne građana i malih poduzetnika. Zato nije čudno da pune hotele, dok je privatni smještaj podbacio", kazao je.


Podijeli: Facebook Twiter