Kajin: Zapošljavanje politički podobnih je zločin

Damir Kajin (M. MIJOŠEK)
Damir Kajin (M. MIJOŠEK)

"U Hrvatskoj, ali i Istri nikada nije bilo teže. Usred sezone imali smo 579 nezaposlenih više nego u istom razdoblju lani, a poražavajuće je da u veljači možemo očekivati najmanje 13 tisuća nezaposlenih kada ćemo biti gotovo u republičkom prosjeku", rekao je na konferenciji za novinare nezavisni županijski vijećnik i saborski zastupnik Damir Kajin.

Tvrdi je da ljudi koji vode Županiju i istarske gradove ne razumiju što se zbiva i u kakvoj se teškoj situaciji nalaze istarske tvrtke i građani.

- U protivnom ne bi Županija sto posto vlastitih sredstava trošila na zaposlene. Gradonačelnici na plaće svojih zaposlenika troše ponižavajućih 30 do 40 posto. U tim okolnostima vladajući još dodatno zapošljavaju svoje istomišljenike kao i one koji su ih podržavali na izborima pa im moraju vratiti politički dug, a to je zločin par exellance.

U lokalnim upravama gradova i općina na proračunu je 2.687 ljudi, a tome još treba dodati oko tisuću zaposlenih u raznim komunalnim poduzećima, ali i 8.500 zaposlenih u raznim službama - od carine, policije, prosvjete zdravstva, lučke kapetanije i drugih, kazao je Kajin.

Naglasio je da i Istra ima svoj HAC i HGK apelirajući na zadnje afere vezane uz isisavanje državnog novca, kazavši da se samo na reprezentacije, promidžbu, rad na terenu, intelektualne i računalne usluge u Istarskoj županiji troši oko 15 milijuna kuna.

Predlaže da se u proračunu za 10 posto smanje davanja za plaće i materijalne troškove jer tako se može godišnje uštedjeti između 25 i 30 milijuna kuna.

Istaknuo je da bi dvije trećine sredstva trebalo biti usmjereno prema gospodarstvu dok bi jedna trećina proračunskih sredstava trebala biti rezervirana za socijalu. Predlaže između ostalog i da se prepolovi broj županijskih agencija i odjela. Po njegovim riječima, ukupni proračun jedinica lokalne samouprave u Istri je 2011. godine iznosio 1,5 milijardi kuna od čega je na plaće išlo najmanje 40 posto, odnosno 300 milijuna kuna.

Komentirajući zadnje najave vezane uz moguće povećanje PDV-a, rekao je da se najprije treba vratiti novac iz javnih sustava i zaustaviti rad na crno zbog kojeg nekontrolirano cirkulira oko 100 milijardi kuna.

Na kraju je zaključio da se Hrvatska pljačka preko PR agencija i dijela medija koji su se pobojali za svoj dio kolača. Tvrdi da se u Istri za medije i PR agencije godišnje troši između 7 i 10 milijuna kuna, a tijekom izbora i do 15 milijuna kuna. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter