Kajin za Plomin na plin, Zmajlović na ugljen

Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Damir Kajin (M. ANGELINI)
Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Damir Kajin (M. ANGELINI)

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović danas je na konferenciji za novinare u Puli, zajedno s Damirom Kajinom, kandidatom za istarskog župana, i Peđom Grbinom, kandidatom za pulskog gradonačelnika, govorio o Zakonu o zaštiti prirode koji je upravo u pripremi za drugo saborsko čitanje. No, više od samog zakona za koji je rečeno da će štititi prirodu, ali bez kočenja investicija koje vode računa o održivom razvoju, novinare je zanimao stav ministra oko Termoelektrane Plomin 3, budući da je poznato mišljenje njegova političkog partnera Kajina koji je već nebrojeno puta, pa i danas, dao do znanja da se zalaže za plin umjesto ugljena.

- Ako me načelno pitate ugljen ili plin, onda ću uvijek reći plin, ali ako me konkretno pitate za Plomin, ovdje gdje postoji izgrađena kompleta infrastruktura za termoelektranu za ugljen, nema racionalnog i ekonomskog razloga mijenjati tehnologiju ako pri tome poštujemo najstrože uvjete iz zaštite okoliša i zdravlje ljudi. Obišao sam Plomin, razgovarao s načelnicima okolnih općina i zanimljivo je da nitko nema ništa protiv takve investicije. Isto tako i građani su bili pozvani i, istina, neki ljudi se protive i to je legitimno, ali nakon što se saslušaju argumenti da će se nakon modernizacije tehnologije poboljšati stanje u okolišu, mi u Ministarstvu smatramo da je apsolutno prihvatljiva takva investicija, kazao je ministar.

Kajin je odgovorio da je najveći problem Plomin 1 i da ga treba ukloniti. Podsjetio je da je energent ugljen determiniran 70-ih godina kako bi se spasili raški ugljenokopi.

- Zadaća je svih nas popraviti ono što se da popraviti i spriječiti buduću štetu, a ja ću i dalje učiniti sve da se dogodi plin, kazao je kandidat za župana. Na upit novinara šteti li ovo razilaženje u mišljenjima njihovoj stranci na skorašnjim izborima, u SDP-su su odgovorili negativno. - Ono što govorimo mi i radimo, ne postupamo na način da jedan dan dajemo suglasnost na izmjenu prostornog plana koji omogućuju gradnju termoelektrane, a drugi pokrećemo tužbu protiv lokacijske dozvole, kazao je Grbin aludirajući na IDS i Jakovčića. No, i on se priklonio mišljenju ministra da Plomin može biti isključivo na ugljen. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter