Kajin: Vukovar ne treba braniti od ćirilice

Damir Kajin na presici u županijskom SDP-u (K. TADIJIĆ)
Damir Kajin na presici u županijskom SDP-u (K. TADIJIĆ)

- Je li Istra bogatija ili siromašnija zato što ima dvojezičnost i ravnopravnost? Smatram da je bogatija, dok je Hrvatska u tom pogledu zakinuta u protekle 23 godine, kazao na današnoj konferenciji za novinare u županijskom središtu SDP-a Damir Kajin osvrćući se na aktualne nerede u Vukovaru.  

- Hrvatskoj trebaju prosvjetitelji da objasne da dvojezične table nisu udar na integritet Vukovaraca. Odgovorni za razaranje Vukovara trebaju se stidjeti i odgovarati za svoja nedjela, no razbijanje ploča ne služi na čast nikome. Da je HDZ na vlasti u državi, ovakvi se prosvjedi ne bi događali, kazao je Kajin objašnjavajući da je riječ o režiji HDZ-a kojom se destabiliziraju vukovarska vlast i Milanovićeva Vlada, te im je poručio da prestanu s huškanjem javnosti jer kaos nikome ne treba.

- Vukovar ne treba braniti od ćirilice koja se ondje koristila i prije 1991. godine, niti se ondje smiju voditi političke bitke. Vukovar je obranio Hrvatsku i obranjen je mirnom reintegracijom, dakle nove bitke nisu potrebne, zaključio je Kajin

Osvrnuo se i na medijske napise da će se vukovarskim prosvjednicima pridružiti i Marko Perković Thompson, za kojeg tvrdi da je politički projekt od samih početaka.

- Jučer u Poreču, danas u Vukovaru, sutra u Areni? E, moj IDS-u, koga vi podržavate?, prozvao je županijsku vlast ističući kako je IDS u drugom krugu izbora pobijedio zbog potpore HDZ-a.

"Pozivate se na antifašizam i suživot, no on nije medijski reket kojig provodi vlast bez nadzora niti javno pretvaranje u privatno".

Za kraj, Kajin je pozvao istarskog župana da proglasi elementarnu nepogodu zbog štete načinjene napadom svrdlaša koju su pretrpjeli istarski maslinari. Mnogi se, kako kaže, pitaju je li bio najmudriji potez uvoziti sadni materijal iz Italije, ili je možda bilo pametnije sporije raditi s autohtonim sortama u našim rasadnicima koje su otpornije i, na koncu, domaće.

- Ne želim se bavim baviti "teorijama zavjere" o istiskanju konkurencije s tržišta u koju sumnjaju maslinari, želim vjerovati da je sve učinjeno prema propisima, no činjenica je da neke stvari nisu u redu, rekao je Kajin i naglasio da Županija mora maslinarima podmiriti nastalu štetu.

- Ako nemaju novca, neka vrate ili prodaju vodnjansku uljaru za  koju su prije nekoliko godina platili deset milijuna kuna, ili pak veletržnicu ribe plaćenu 20 milijuna, a na kojoj nije prodano više od 20 kašeta ribe, zaključio je Kajin. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter