Kajin: Važno je sacuvati HRT

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudjelujuci u saborskoj raspravi o izviješcima o radu vijeca i agencije za elektronicke medije, IDS-ov Damir Kajin oštro je kritizirao komercijalne tv mreže: «Nema valjda taštijih ljudi od nekih koji rade na komercijalnim televizijama s nacionalnom koncesijom. Mnogo novaca kruži ispod stola. Tim televizijama PR-i Vlade, stranaka i onog sa Pantovcaka uoblicavaju sliku o hrvatskoj gospodarskoj socijalnoj stvarnosti.»

«U takvim okolnostima biti svoj je zasigurno najteže», objasnio je Kajin i dodao: «Znam da je neovisnost medija najvjerojatnije utopija. Od politike mediji i mogu biti neovisni, ali od kapitala mediji jako teško da ce ikada biti neovisni.»

IDS-ov zastupnik ima nešto pozitivnije mišljenje o javnoj televiziji: «HRT kontrolira Vlada. Jasno da prolaz na HRT-u ima i novac, tj. kapital. To svi znaju, ali kod komercijalnih televizija prolaz iskljucivo i samo ima novac. Lako je njima napasti i Vladu, i Sabor i predsjednika. Ali neka probaju jednom svoje sponzore, jednom i nikada više. Neki novinari na HRT-u su režimski, ali ima i onih koji su izricito opozicioni. Pristup na tu televiziju daleko je slobodniji nego bilo gdje drugdje i zato Hrvatsku radio-televiziju treba sacuvati. Treba je cuvati kao malo vode na dlanu. A ne da se sutradan privatizira ne znam još koji kanal kao što je to bio slucaj sa trecim kanalom.”

Kajin je govorio i o financiranju lokalnih elektronickih medija: “Treba priznati da je devedeset posto radija ili lokalnih televizija poput crkvenih miševa, gotovo su bez prebijene pare. Treba im pomoci. Postavlja se pitanje - kako bi im se moglo pomoci? Pa da se veci dio od televizijske pretplate izmedu ostalih usmjerava tim televizijama odnosno tim radio kucama. To je bit. Ne može biti kao što je to sada zakonom definirano da 97 posto televizijske pretplate pokupi Hrvatska radiotelevizija, a svi drugi u toj pretplati, znaci svih tih ne znam koliko 21 nakladnika televizijske djelatnosti, 152 nakladnika radijske djelatnosti na regionalnoj i lokalnoj razini participiraju sa svega 3 posto."


Podijeli: Facebook Twiter