Kajin: Umjesto ureda u New Yorku klime za bolnicu

Damir Kajin (D. MEMEDOVIĆ)
Damir Kajin (D. MEMEDOVIĆ)

Neka Istarska županija zatvori svoj ured u New Yorku za što godišnje odlazi 1,054 milijuna kuna, pa će biti novca za kupnju klima-uređaja u pulskoj općoj bolnici, predložio je na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnik i županijski vijećnik Damir Kajin. On tvrdi da na troškove ureda "preko bare" odlazi velik novac, i to isključivo za propagiranje nečijeg maslinovog ulja i vina, ali i uhljebljenje stranačkih kadrova. Naglasio je da u uredu radi jedna djelatnica.

- Strašno je da se pacijenti na plus 38 stupnjeva moraju kuhati u bolnici. S jedne strane maštamo o izgradnji nove bolnice i  investiciji od 800 milijuna kuna, a nemamo ni za klimu, rekao je Kajin i dodao da su se pulski gradonačelnik i župan prije izbora stalno naslikavali po bolnici, pa neka sada riješe bolje uvjete za pacijente.

Osvrnuo se i na najavljeni koncert Marka Perkovića Thompsona u Poreču, rekavši da je Istra otvorena svima, ali nikako ne za one koji propagiraju vrijednosti poraženih ideologija. Smatra da tim koncertom IDS vraća dug HDZ-u, koji je, tvrdi, javno podržavao IDS-ovog gradonačelnika u Poreču, ali i Jakovčića tijekom izbora za EU-parlament.

- No zanima me kako će vodstvo IDS-a objasniti onima koji će doći poslušati Thompsona to što mu koncerti počinju s pozdravom "Za dom spremni". Zar to ima cijenu od 30 tisuća kuna, pita se Kajin. Rekao je da u Istri danas egzistiraju samo fantomski projekti poput Brijuni rivijere koji služe za isisavanje novca, a zadnjih 20-ak godina izgrađeno je samo pet hotela diljem zapadne i istočne obale.

- Imamo 50 posto manje zaposlenih u turizmu nego 90-ih godina, a sve velike investicije u Istri su isključivo državne. Grad Pula i Županija trebaju razmišljati o krizi koja nagriza Uljanik jer stanje u brodogradilištu je jako teško. Uljanik je alfa i omega Pule i juga Istre. No prihodi od prodaje su prepolovljeni, posla nema dovoljno, kratkoročne obveze iznose im 900 milijuna kuna, a dugoročne 500 milijuna kuna. Gubitak grupe u ovom periodu  je 105 milijuna kuna, a kooperanti su na čekanju.

- Kapital i rezerve će pojesti gubici do kraja godine ako se ništa ne promijeni. Stoga pulski gradonačelnik i istarski župan moraju sazvati izvanrednu sjednicu gradskog i županijskog vijeća kako bi građanima rekli istinu i pripremili ih na ono što ih čeka, kazao je Kajin i zaključio da u ovim teškim trenucima Uljanik treba u 3. maj uložiti 842 milijuna kuna. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter