Kajin: U Istri je izgubljeno svako peto radno mjesto

Damir Kajin (M. MIJOŠEK)
Damir Kajin (M. MIJOŠEK)

"U lipnju je blokirano 5.227 istarskih tvrtki. Istarski poduzetnici duguju 2,4 milijarde kuna. Samo zateznu kamatu plaćaju 400 milijuna kuna godišnje, što je deset posto onoga što javni i privatni sektor ulažu u istarski turizam na godišnjoj razini", porazni su podaci koje je na današnjoj konferenciji za novinare iznio nezavisni županijski vijećnik Damir Kajin.

Po njegovom mišljenju, svi smo u istom brodu koji pušta na sve strane. Kajinove prognoze su da će zima na Poluotoku biti još gora i neizvjesnija.

- Istra je 2008. imala 9.107 obrta u kojima je bilo zaposleno 19.039 ljudi. Danas egzistira 7.793 obrta s 13.771 zaposlenim. U pet godina izgubili smo 1.314 obrta i 5.268 radnih mjesta, a gledajući i trgovačka društva ostali smo bez 13 do 15 tisuća radnih mjesta. Svako peto radno mjesto je izgubljeno. Izgleda da je pojedincima uspjelo ne samo preseliti pulski Uljanik, već iseliti iz Istre pet, šest Uljanika. A mi kantamo i tancamo. Što je teže, to je više fešti na ovim prostorima, kaže Kajin.

Stoga, smatra on, treba korigirati čitavu politiku, od vrha do dna, bilo da je riječ o porezima, doprinosima, poticajima... "Sigurno je dobro govoriti o novim radnim mjestima i nadati im se, ali mislim da je bitno spašavati postojeća u koja je uložen ogroman novac. Nakon izvozne katastrofe iz 2012., u prvih šest mjeseci izvoz je u Hrvatskoj manji za 3,6 posto, dok u Istri raste na 13 posto. Možemo reći da se Europa počela polako oporavljati te se nadati da nas to možda može povući", ističe on.

Predviđa da će se ove jeseni i zime sigurno govoriti i je li učinjena greška s PDV-om, koji je za turizam s 25 posto smanjen na deset posto. "Nije problem pratiti turizam desetpostotnim PDV-om da je ove godine bio konkuretniji nego 2011., a nije. Nikakvih korekcija cijena nije bilo i bojim se da se velika dobit izvlači iz zemlje. Ako hotelijeri investiraju, onda je u sve u redu, a ako ne, onda smatram da je sirotinji potrebnije sniziti PDV na hranu. Možda je bolje metalnoj industriji koja izvozi spustiti PDV da bi zemlja opstala, nego hotelijerima koji su zlorabili naklonost države", zaključuje. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter