Kajin: U Istri ima droge na lopate!

Damir Kajin (M. MIJOŠEK/arhiva)
Damir Kajin (M. MIJOŠEK/arhiva)

Policija je tijekom festivala Outlook pronašla drogu kod 122 osobe dok je na Dimensionu droga pronađena kod 114 osoba. Time je pokazala i drugu stranu medalje festivala koji se održavaju diljem Istre te nakon dugo vremena učinila prvi korak i poslala poruku urbi et orbi, institucijama lokalne vlasti i građanima.

Sada je red na Istarskoj županiji i Gradu Puli, ali i ostalim istarskim gradovima da se očituju o stanju narkomanije, kazao je na konferenciji za novinare saborski zastupnik i županijski vijećnik Damir Kajin. Ustvrdio je da droge u Istri ima na lopate te da se ne smije dozvoliti da Istra bude prepoznatljiva kao narkodestinacija.

- Droge ima u školama, na ulicama, u bolnicama, u Gradu Puli, Istarskoj županiji i među djelatnicima, kazao je Kajin, a na upit može li pojasniti među kojim odjelima i kojim djelatnicima, rekao je da neka se time bave oni koji su za to zaduženi.

Smatra da bi došlo do otrežnjenja da je kojim slučajem policija sudionike festivala uz pretres i testirala.

- Točno je da takvi festivali pune apartmane i indirektno pridonose potrošnji, no je li nama u ovoj Istri još uvijek nešto sveto, zapitao se Kajin. Inzistira da se u koštac s drogom pod hitno uhvate lokalne vlasti, gradovi, općine i Županija. Na upit predlaže li on ukidanje tih festivala, rekao je da o problemu droge pod hitno trebaju progovoriti župan te gradonačelnici i načelnici, poručivši im da "manje rasturaju igrice u uredima i više budu s ljudima na terenu".

Osvrnuo se i na osnivanje Savjeta za gospodarstvo pri Istarskoj županiji.

"Svaka čast svim članovima, međutim svi su oni izuzev jednog (Mario Paliska) na proračunu. Poštenije bi bilo da su u Savjet ušla dva poduzetnika koji pune proračun i već 30 godina proživljavaju agoniju, dva krupna poduzetnika, ali i oni koji godinama plaćaju poreze i doprinose, a sada su pokleknuli, i primjerice dva strana investitora.

Vidimo da svi angažiraju Jakovčića, od Plave lagune pa nadalje, no Istarska županija ga se očito odriče. Pametnome dosta."

Komentirao je i prvih sto dana vlasti u Istri kazavši da pod hitno treba ići u rebalans županijskog proračuna.

- Razdoblje kruha i igara završava s devetim mjesecom, a politika "kantati i tancati" trajat će dok ne poberemo grožđe. Nakon toga slijedi otrežnjenje. Samo u ovoj sezoni Istra je na raznorazne fešte i manifestacije potrošila oko 15 milijuna kuna. Pa, to je dovoljno za jedan novi skromniji dom umirovljenika. Za benzin, telefone i reprezentaciju u godinu i pol u Istri se na razini cijele uprave potroši onoliko za koliko je 2000. godine prodana Barbariga i Dragonera (tadašnjih 5 milijuna maraka), zaključio je Kajin. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter