Kajin: Trebamo se boriti za svako radno mjesto


"Što će nam sredstva iz EU-a za golf, za recepciju na ulazu u Istru, ured u New Yorku putem kojeg pojedinci prodaju svoja vina i maslinova ulja? Dosta te megalomanije. Potrebna nam je borba za svako radno mjesto. Ne može se živjeti samo od turizma. Istra je u bivšoj državi napredovala zbog industrije", kazao je na večerašnjem izbornom skupu u Puli Damir Kajin, nezavisni kandidat za župana koalicijske liste SDP-HSU-HSLS-SDSS-SDA.

Smatra da se u nedjelju održavaju potpuno novi izbori u odnosu na prvi krug, u kojima samo visoka izlaznost "mijenja Istru", zbog čega je pozvao glasače da u što većem broju izađu na birališta.

Pokoju je rekao i o svojim protivnicima. "Nije napad na Istru ako se kaže dosta rasprodaji poljoprivrednog zemljišta mešetarima, ako se upozorava da si je gradonačelnik u Buzetu dignuo plaću za 20 posto, a da se istovremeno djelatnicima u Gradu ona smanjila, ili ako se nekoga pita kako uspijeva servisirati milijun eura kredita samo od plaće. Danas je daleko gore nego prije '90-ih kada su komiteti odlučivali što će se i tko će gdje raditi. Svaka vlast kvari, a apsolutna vlast apsolutno. Možda sam mogao uzeti brdo, urbanizirati neku zemlju, ali nisam tako razmišljao. Dovoljna mi je moja plaća", kazao je.

Istaknuo je da vlast treba vratiti narodu, a da njegova koalicija Istru može riješiti nepotizma i lišiti je straha od izvršne vlasti. Ponovio je da su njegovi prioriteti bolnica u Puli i nastavak gradnje Ipsilona. "Možemo pokrenuti Istru koja sada stagnira. Istrijanstvo ne može biti pljačka i otimačina ili granica na Učki. Istra je suživot, to je njena najveća vrijednost", rekao je Kajin.

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, kazao je na istom skupu u Puli da je Kajin postao simbol Poluotoka, da je Istri dao sve. Smatra da, kako god završili izbori, neke stvari nakon toga neće biti iste, da se stvorila "jasna snaga ljudi koji žele nešto više". Podbo je Kajinove političke suparnike, kazavši da lupeta onaj tko kaže da se Pulom upravlja s Foruma. "Čini mi se da se Pulom upravlja iz Svetog Jurja". Na koncu je poručio stranačkim kandidatima da se ne daju isprovocirati.

Milanović: IDS pretjerao s tenzijama

"Prije nešto više od pola godine bio sam ovdje u Gradskoj vijećnici s kolegama iz Labina i Istarske županije. Došli smo iskreno, s najboljim namjerama, pa i da čujemo kritiku i neslaganje. Nije prošlo dva tjedna, okrenuli su nam leđa kao da smo došli s figom u džepu i da vas želimo sve potrovati", kazao je Zoran Milanović danas poslijepodne u Labinu odgovarajući na novinarsko pitanje o odnosima s koalicijskim partnerom IDS-om.

"Jučer u Vukovaru Stožer za obranu Vukovara galami i dijeli letke, upozorava ljude da ne glasuju za SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Željka Sabu jer će Vukovar postati dio Srbije. Ovdje u Istri koriste se malo finije, neću reći perfidnije metode, ali kao što se tamo ljude plaši Beogradom, ovdje ih se plaši Zagrebom, a nije dobro plašiti ljude, kazao je premijer.

Istaknuo je da je u koaliciju s IDS-om prije tri i pol godine ušao s najboljim namjera znajući pri tom da će se prije lokalnih izbora pokušati stvoriti tenzije, ali, kaže, u tome se pretjeralo.

- Čim su se približili lokalni izbori, počeli su napadi, optužbe i izmišljotine po istom onom obrascu po kojemu se prije desetak godina napadao Račan i ondašnji SDP, napomenuo je.

Kolegama iz IDS-a poželio je sve najbolje i izrazio nadu da će nastaviti surađivati u vođenju i pretvaranju Hrvatske u sređenu državu "u kojoj se igra po pravilima Bundeslige, a ne treće balkanske lige". (B. ŽIŽOVIĆ, R. SELAN, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter