Kajin: Treba reći odlučno ne novom haraču

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Zakon o porezu na nekretnine je još uvijek na snazi i može ga mijenjati samo Sabor. Dobro je da premijer Andrej Plenković najavljuje prolongiranje njegove primjene, ali ni njemu kao ni ostalim europarlamentarcima ništa ne vjerujem jer svaku inicijativu iz Europe Hrvatska je nonšalantno ugradila u vlastiti pravni poredak, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare nezavisni gradski vijećnik Damir Kajin.

Sramotno je, rekao je Kajin, da zastupnici iz Istre šute kao zaliveni. Možda i stoga jer će stopostotni iznos budućeg poreza na nekretnine biti prihod lokalne samouprave.

- Porez na imovinu ni na koji način nije zamjena za komunalnu naknadu i stoga treba biti protiv njegove primjene. U početku, ovako kako je zakon koncipiran do 2020. godine ili u ovoj prvoj fazi, on bi trebao slijediti logiku komunalne naknade pa čak bi mnogima bio nešto prihvatljiviji od komunalne naknade, ali u drugoj fazi porez na imovinu trebao bi biti zasnovan na vrijednosti nekretnine i ako bi to načelo zaživjelo naši će građani postati podstanari u vlastitim domovina, a pogotovo staračka domaćinstva koja su naslijedila veća obiteljska imanja naći će se u situaciji da će za godinu ili dvije konstatirati da je porez na imovinu zapravo porez na sirotinju, a ne na imovinsku elitu, istaknuo je Kajin.

Na pitanje što će poduzeti da doprinese sprječavanju primjene ovog poreza, Kajin je odgovorio da će se preko društvenih mreža boriti koliko je to u njegovoj moći i pokušavati senzibilizirati javnost u Istri da treba jasno u trenucima jedne totalne nonšalantnosti zastupnika iz Istre reći odlučno ne novom haraču.

U svom osvrtu na buzetske prilike, Kajin je istaknuo da bi s obzirom se Grad Buzet hvali da ima natprosječne plaće u odnosu na Istarsku županiju koja ima plaće u prosjeku ispod državnog prosjeka, red bi bio da ukine prirez.

- Ne može se više izvlačiti na gubitak brdsko planinskog statusa već osnovni razlog nepunjenja gradskog proračuna leži u nemogućnosti da povuče ijednu kunu iz državnog proračuna i drugo, gubitak čak 200 radnih mjesta koliko je Buzet je imao lani manje nego predlani. Taj pad zaposlenosti od 8,4 posto osnovni je razlog buzetske stagnacije. U kampanji je gradonačelnik obećavao da će prostorni plan biti usvojen do početka srpnja, no bit će čudo ako ga se uopće usvoji ove godine. Na taj način ostali smo bez investitora, ljudi ne mogu svoje nekretnine prodati i na taj način riješiti si materijalni status, ne mogu graditi, a mnogi ne mogu povlačiti novce iz državnog proračuna ili fondova EU, rekao je gradski vijećnik. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter