Kajin: Tomizza bi se okrenuo u grobu…

Damir Kajin (D. MEMEDOVIĆ)
Damir Kajin (D. MEMEDOVIĆ)

Politika smjena i linča tipična je za ovu generaciju IDS-a, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare Damir Kajin osvrnuvši se pritom na nedavnu smjenu direktora porečke Usluge Rodoljuba Kosića.

- Valjda su i to kao i neizbor potpredsjednice Županijske skupštine uzeli u obzir ljudi koji su dodijelili Ivanu Jakovčiću nagradu Fulvio Tomizza. Da Tomizza zna da nagrada koja nosi njegovo ime ide u ruke onog koji suvereno kontrolira gotovo cijeli medijski prostor Županije istarske, mislim da bi se okrenuo u grobu. Nikada medijski prostor Istre nije bio tako kontroliran kao što je kontroliran zadnjih pet, šest godina. Po tome je Istra daleko, daleko ispod bilo kojeg drugog kraja Republike Hrvatske. Jasno je da je to jedan od uvjeta dobivanja izbora koji se ovdje dobivaju novcem, medijskim kontrolama, kontrolama nad drugim strankama, PR-om i, jasno, kroz sinekure javnih vlasti, kazao je Kajin.

Osvrnuvši se i na nemile događaje vezane uz umašku Hitnu, Kajin je rekao da je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Istarske županije Ksenija Družetić Božić u svemu tome tek marginalna figura na kojoj će se lomiti koplja. Dodao je da nalaz nadležnog ministarstva govori da Hitna nije pogriješila, pa niti ravnateljica, te da se provodi politika prebacivanja odgovornosti.

- Glavni razlog zašto se ovakve stvari dešavaju je taj što 42 jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu uplatile stopostotan iznos nego oko 60 posto. Lako je žrtvovati ljude, preuzeti odgovornost za vlastito nečinjenje puno teže. Suditi nedužne, a amnestirati krive je isto tako dobra hrvatska praksa. Tako se događa sada i s rotorom u Puli za koji se također prebacuje krivnja s jednih na druge, a u predizbornoj kampanji je nekima odgovaralo hvaliti se izgradnjom rotora, iako su svi rokovi za njegov dovršetak probijeni, rekao je Kajin.

Na koncu se osvrnuo i na ulazak Hrvatske u EU, rekavši da je bitno da su konačno pale granice, ali da tek treba vidjeti što će nam ova zajednica donijeti. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter