Kajin: Strukturne reforme značit će (i) otkaze

Treba zaustaviti javnu potrošnju, smatra Damir Kajin (M. MIJOŠEK)
Treba zaustaviti javnu potrošnju, smatra Damir Kajin (M. MIJOŠEK)

Svrstavanje hrvatskog rejtinga u smeće očekivana je odluka kreditnih agencija, rekao je na konferenciji za novinare saborski zastupnik Damir Kajin. Dodao je da će to rezultirati rebalansom državnog proračuna, a slijedom toga i onih županijskih te lokalnih. Ta će odluka svakako poskupiti zaduživanje državi i gospodarstvu, ali i građanima.

Svi govore o strukturnim reformama, ali to znači, rekao je Kajin, niže plaće, niže mirovine, niže subvencije, manja prava branitelja, lošije zdravstvo, niža socijala i otpuštanja u javnom sektoru. Sada se za taj sektor izdvaja oko 112 milijardi kuna, a tomu treba dodati još 20 milijardi skrivenih dugova za brodogradnju, zdravstvo i dug umirovljenicima.

"Šuker je, kada je 2003. prvi put postao ministar financija, zatekao proračun sa 78 milijardi kuna rashoda, a nakon sedam godina ostavio je rashod od 124 milijarde. U četiri godine Hrvatska je izgubila oko 150 tisuća radnih mjesta. Kada privatnik ne može pratiti terete - otpušta ljude, a država tada diže poreze. To naravno nije dobro", rekao je Kajin.

Naglasio je da iz državne službe u protekle četiri godine nitko nije otišao, a iz privatnih tvrtki svaki šesti zaposlenik. Na novinarsko pitanje što treba napraviti da se ovakvo stanje promijeni Kajin je kratko odgovorio: "Zaustavljanje javne potrošnje, ali to neće dati rezultate u godinu dana". To su, kako je rekao, rezultati politike koja se vodila 20 godina.

Slovensko ucjenjivanje Hrvatske Ljubljanskom bankom po Kajinu je stvar njihove unutarnje politike, ali budući da korespondira s padom domaćeg kreditnog rejtinga Hrvatska bi, ostane li zbog toga izvan EU-a, mogla pretrpjeti nesagledive štete. Stoga je vrijeme za dijalog i zajednički nastup, ali to ne ovisi o Zagrebu. Bez obzira na sve, Kajin vjeruje da će Istra u idućoj godini imati veće investicije nego u prethodne dvije.

Ni ova presica nije prošla bez osvrta na aktivnosti župana Jakovčića, kojem je Kajin poručio: "Nino, jučer ti je Milanović bio Franjo Tuđman, a danas ga moliš da ti oprosti. Nino, rasturio si stranku sjedenjem na dvije stolice". IDS-ovci koji predlažu da Istra autonomiju ostvari u Bruxellesu obmanjuju javnost, smatra on. Stoga svim regijama u Hrvatskoj poručuje da se za decentralizaciju izbore u Hrvatskom saboru. "Koalicija Jakovčić, don Grubišić, PGS? Ništa od toga. Iako ne bih imao ništa protiv Istrijana u europarlamentu", kaže Kajin i zaključuje: "Zašto bih ja vjerovao čovjeku koji ima papističko-cezarističku moć u stranci, i ne vjeruje ni stranci ni sebi". (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter