Kajin: Stožer je manipulator u funkciji HDZ-a

Damir Kajin ispred dvojezične ploče, gdje je natpis na hrvatskom jeziku oštećen 1898. godine (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Damir Kajin ispred dvojezične ploče, gdje je natpis na hrvatskom jeziku oštećen 1898. godine (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Gospoda iz Stožera za obranu Vukovara nisu izmanipulirana, oni su najobičniji manipulatori u funkciji HDZ-a kojima ne smetaju Srbi nego im smeta aktualna Vlada. Neka znaju da kao što je njihova vlast morala izručivati nedužne generale, tako će morati, ako ponovo kojim slučajem dobiju izbore, vraćati ćirilične natpise, poručio je nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin na konferenciji za novinare održanoj na Titovom trgu u starom gradu Buzetu.

Govoreći ispred zvonika na kojem je 1898. godine, na kamenoj ploči uništen tekst na hrvatskom jeziku, dok je onaj na talijanskom ostao cijeli, Kajin je istaknuo da je tako prije 115 godina u Istri izgledalo skidanje dvojezičnih natpisa.

- Danas kada se skidaju ploče sa ćirilicom, namjera mi je bila pokazati kako je to izgledalo 1898. godine u jednom Buzetu, ali i diljem Istre gdje su skidane ploče na hrvatskom jeziku i uništavani glagoljski natpisi škarpelom po crkvicama.

Nisu to učinili Talijani, već Talijanaši, ali i to je bila uvertira u neko zlo koje se dogodilo dvadeset godina kasnije. To nije usporedba, ne želim stavljati znakove jednakosti, ali nešto se slično događa danas u Hrvatskoj što je prijeteće. Siguran sam da Stožer nema ništa protiv Srba, oni su kolateralna žrtva, nego sve to rade protiv principa koje zauzima aktualna Vlada, poručio je Kajin.

- Ruka se osušila onome tko bi glasao za ukidanje Istarske županije, ali način na koji se vodi Županija i čitav niz istarskih gradova i općina gdje za plaće ide do ili preko 30 posto od ukupnih prihoda, gdje za materijalne troškove ide još 50-ak posto, praksa je koju treba prekinuti, komentirao je preustroj lokalne-državne uprave u Hrvatskoj. Secirajući troškove, Kajin je naveo da Županija samo za promidžbu troši 1,2 milijuna kuna, a za intelektualne usluge 2,5 milijuna kuna. Kabinet župana u prvih šest mjeseci potrošio je 2,3 milijuna kuna, dok je Ured predsjednika Vlade, usporedbe radi, potrošio 3,5 milijuna.

Osvrnuo se i na nedavno imenovanje bivšeg načelnika Grožnjana Rina Duniša, za privremenog ravnatelja Polivalentnog kulturnog centra.

"Ova sramota koja se dogodila prije nekoliko dana da je Istra ili Županija, da budem ciničan, imenovala pročelnika za jazz, vrhunac je naprosto ruganja građanima Istre. Znam da je "agenta za nekretnine" trebalo zbrinuti, ali način na koji se to radi uvredljiv je. Logičnije bi bilo, kada se toliko pozivamo na naš identitet, da su imenovali pročelnika za balun ili šete paši, a ne za jazz. Ako mu je bruto plaća 15,7 tisuća kuna, neto je 10 tisuća, ali ukupan trošak plaće je 18 tisuća kuna, bez minulog rada, putovanja i materijalnih troškova. Tako ne može više dalje", ustvrdio je Kajin. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter