Kajin: Smjena Matešić je nakana da se ovlada novcem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin danas je smjenu direktorice Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić protumačio kao nakanu da se ovlada sa 70-80 milijuna proračuna HTZ-a preko konzultantskih tvrtki.

Te tvrtke, THR iz Barcelone i Horwath Consulting, stalno dobivaju poslove na natječajima HTZ-a i "jako dobro komuniciraju s ekipom iz Istre", ustvrdio je Kajin na konferenciji za novinare.

Kajin podsjeća da priča počinje smjenom Nike Bulića, dugogodišnjeg prvog čovjeka HTZ-a, koji "nije bio sklon nekim muljatorima i nije im davao lovu koja se tražila", nakon čega je postavljena Matešić, ali budući da je i ona odbila neka financiranja, doživjela je sudbinu sličnu Bulićevoj.

Nezavisni zastupnik tvrdi da je direktor THR-a Eulogio Bordas za HTZ pripremio novu sistematizaciju koju oni nisu ni naručili, a koja donosi novu organizaciju kojom se Matešić degradira na operativnu direktoricu i više nema utjecaja na financije.

Budući da Matešić to nije htjela platiti, sad ju se smjenjuje, navodi Kajin. Tvrdi da se iza toga slučaja krije 60-70 milijuna intelektualnih usluga, što je preveliki novac.

Smatra da odgovornost dijelom snosi i Vlada jer dopušta da kroz ministarstva te poslove isključivo vodi jedna politička opcija.

- Više nema prakse da je ministar iz jedne stranke, zamjenik iz druge, a pomoćnik iz treće. Sada se sve koncentrira unutar jedne stranke i zato se događa ovo što se događa, zaključio je Kajin, očito ciljajući na IDS.

Suglasan je da HTZ ima previše zajednica po Hrvatskoj i da ih treba reformirati, no nije uvjeren da se to radi neposredno pred sezonu.

Komentirao je i Zakon o šumama kojim će se za potrebe kampova i golf igrališta neke šume moći proglasiti šumama posebne namjene.

- Taj zakon, koji se piše za određene osobe, nam ne treba, rekao je Kajin te je istaknuo da taj zakon ima ime i prezime, a u pozadini je Motovunska šuma gdje su planirana čak tri golf terena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter