Kajin: Slogan bi mi mogao biti ".eben i pošten"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednicki kandidat IDS-a Damir Kajin sve je aktivniji u svojoj pretkampanji. Osim u Istri i u Hrvatskom saboru, gdje je jedan od najaktivnijih zastupnika, Kajin je sve cešci gost na raznim priredbama u Moslavini, Lici i drugim dijelovima zemlje, kojima politicari iz njegove stranke još nisu imali prilike nazociti. Prije nekoliko dana nastupao je na priredbi u Gracacu, prije toga bio je u Trnovitickom Popovcu kod Garešnice, a u nedjelju je ipak bio u Livadama, gdje se družio s predsjednikom na odlasku Stipom Mesicem. Prisutni su bili i kandidatkinja HNS-a dr. Vesna Pusic i kandidat SDP-a Ivo Josipovic.

- Dugo sam se lomio da li da idem u Livade, to mi je tek petnaest kilometara od kuce - kaže Kajin i dodaje - išao sam zbog poštovanja prema tartufarima, ali i prema predsjedniku. Bio sam na rucku s Mesicem. No, želim reci da mi se nimalo ne svida ta karavana kandidata oko predsjednika. Podsjeca me na pricu o Snjeguljici i sedam patuljaka, koji skacu okolo na svaki njezin mig. Trebalo bi im ipak biti jasno da Snjeguljica, odnosno predsjednik, ne bira predsjednika Republike. To polako prerasta u neumjesnost, koja samo može štetiti opoziciji, objašnjava potpredsjednik IDS-a.

- Sve ste cešci gost na politickim skupovima izvan Istre. Kako gradani primaju predsjednickog kandidata iz Istre?

- Primljen sam sjajno svugdje gdje sam se pojavio. Doduše, vec sam nekoliko puta rekao da ne mogu biti predsjednik svih gradana, ma koliko se trudio. Desetak posto gradana poznaje samo ideologiju novca, on je njihov predsjednik i Bog, i ja ne mogu biti njihov predsjednik. Preostalih devedeset posto, kad se liši ideologije, glasat ce uvijek za Kajina. Moj program je, što sam rekao i u Lici i u Moslavini, moj minuli rad. S gradanima dijelim sudbinu i iznad ocekivanja dobro sam primljen širom zemlje. Zovu me razni ljudi, organiziraju kampanju, placaju nastupe na lokalnim radiopostajama... To bi, inace, bila obaveza IDS-a, koji stoji iza mene i koji ce mi morati aktivnije pomoci. Bez IDS-a nisam prepoznatljiv.

- Kako u Lici i u drugim dijelovima zemlje doživljavaju regionalnu politiku IDS-a?

- Za novo vrijeme potrebna je nova politika. Kako je stajalo u našem sloganu za lokalne izbore "Zajedno možemo sve", i mislim da se to odnosi i na hrvatske regije. Volim reci da Hrvatsku treba istrijanizirati, ali kao što mene smeta kada se kaže da Istru treba kroatizirati, tako razumijem da i druge može smetati tvrdnja o istrijanizaciji njihove regije.

Ljudi u Slavoniji danas ne znaju da je Istra 1995. imala 160 tisuca biraca, dok ih je danas 210 tisuca. Mnogo ih je došlo baš iz Slavonije i u Istri su primljeni otvorena srca. Oni to znaju cijeniti.

U Gracacu sam imao prilike vidjeti kako se živi. Tamo su Hrvati doseljeni iz Bosne, odnosno Srbi povratnici. Jedni i drugi teško žive, i ne preostaje im ništa drugo nego da se povežu. Treba im suživot, onakav kakav postoji kod nas u Istri i koji jamci opstanak jednima i drugima.

- Govorite na antifašistickim skupovima, podršku dobivate od partizana... Nije li to odviše retro pristup aktualnoj politici?

- U predsjednicke izbore idem kao što se 1941. išlo u partizane. Od nikoga ništa nisam dobio, ali nisam nikome ništa dužan. Ni stranci, ni kapitalu - mogu voditi svoju politiku i vjerovati u pošteniju i tolerantniju Hrvatsku. Slogan bi mi mogao glasiti: ".eben i pošten".

Želim vjerovati da mojim izborom svi dobivaju - najmanje ja i moja obitelj, a najviše Istra, Hrvatska i opozicija. Vjerujem da nisam konkurent drugim kandidatima iz opozicije, moja kandidatura nikome ne šteti. Kandidate kapitala, da ne kažem polusvijeta, može se dobiti samo širokom frontom opozicije. Sigurno se necu odreci svojih ideala koji su nas odredili, poput antifašizma. Kao što je narodnjak biskup Pavlišic rekao: "Istra je oslobodena providnošcu Božjom, a da nije bilo Tita, ne bi bilo ni antifašizma". Zbog toga za mene antifašizam nije anakronizam. Kad se zaboravi na antifašizam, izbivaju ratovi i medunacionalni sukobi.

INTEGRALNI INTERVJU DUBRAVKA GRAKALICA S DAMIROM KAJINOM DONOSI GLAS ISTRE U SRIJEDU


Podijeli: Facebook Twiter