Kajin se ne vidi u smjeni generacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na proslavi 22. godišnjice osnutka IDS-a predsjednik te stranke Ivan Jakovcic prvi je put najavio potrebu kadrovskih promjena.

- Neki od nas trebaju polako poceti razmišljati o tome da svoja mjesta pocnu ustupati drugima. To je generacijski potrebno uciniti, rijeci su Jakovcica, koji je od 1991. na celu stranke, cime je postao najdugovjecniji predsjednik jedne stranke u suvremenoj Hrvatskoj.

Kako je ta poruka shvacena u stranackim redovima, pokušali smo doznati razgovarajuci s istaknutim clanovima stranke koja vec godinama igra presudnu ulogu u politickom životu Istre. Njihove su interpretacije razlicite, narocito u vezi s dvojbom hoce li se Jakovcic iznova kandidirati za predsjednika stranke. U sjeni tog pitanja ostaje i pitanje što je s dugogodišnjim zastupnikom IDS-a Damirom Kajinom? Je li možda Jakovcic na njega mislio kad je govorio o smjeni generacija?



Iz (ne)služenih izvora moglo se cuti da Jakovcic najvjerojatnije ne želi odraditi još jedan mandat župana, no ipak bi se mogao još jednom kandidirati za predsjednika IDS-a. Je li, dakle, IDS-ov tribun Kajin malcice požurio s najavom mogucnosti osvajanja Jakovciceve predsjednicke pozicije? Kajin tvrdi da se još nije odlucio za tu kandidaturu, vec da o tome razgovara s najširim krugom ljudi. "Napravit cu ono što je najbolje za IDS i za Istru. IDS mora uvijek ici naprijed", rekao nam je Kajin. No, po njegovim se javnim nastupima može zakljuciti da je s predizbornom kampanjom vec poceo.

Iako je drugi na listi najstarijih, Kajin se, medutim, nije prepoznao medu onima koji bi trebali razmišljati o odlasku. "Nisam ni star, ni potrošen, ni iskompromitiran, a imam i gradanske hrabrosti", kaže Kajin, koji je u IDS-u od lipnja 1990.

Boris Miletic, koji ce u rujnu navršiti 37 godina, najmladi je potpredsjednik IDS-a, od 2006. i gradonacelnik Pule, a od 2008. saborski zastupnik. Kuloarima kruži zajedljiv trac da je gradonacelnik jednog japanskog grada, koji je došao u posjet Puli, mislio da ga zafrkavaju kada su mu rekli da je Miletic gradonacelnik. O Mileticu se svako toliko u javnosti spekuliralo kao o Jakovcicevu nasljedniku na mjestu šefa stranke i župana. Po nekima je on "super decko koji ima rigvarda prema starijim clanovima IDS-a".

- Ne znam što bih rekao. Nisam o tome razmišljao. Sacekajmo još malo, sigurno ce se o tome govoriti na predsjedništvu, odgovorio je buzetski gradonacelnik Valter Flego na pitanje je li i on Jakovciceve rijeci shvatio kao najavu da se nece više kandidirati za predsjednika IDS-a. Pazinski gradonacelnik i clan predsjedništva IDS-a 42-godišnji Renato Krucic veli da se stranka konstantno pomladuje, što pokazuju i kandidati na lokalnim izborima i da to nije ništa novo. (Selvina BENIC)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter