Kajin: Sanaderovu jahtu privezati kod Golog otoka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Zemlja je pred gospodarskim slomom za koji Istra nije odgovorna, a u koji nas je uvalio bivši premijer Ivo Sanader što sada plovi na jahti znakovitog imena «Malo vitra». No, njemu treba dati puno vitra. Ne pretjerujem kad kažem da mu treba oduzeti putovnicu kako ne bi umaknuo pravosudu poput Branimira Glavaša. Takve jahte treba usidriti negdje kod Golog otoka, dok se ne okoncaju pravosudni procesi, rekao je IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin pred nekoliko stotina ljudi na tradicionalnom druženju antifašista na brdu Rušnjak nedaleko od Poreca. Uz poruku o znacaju partizanskog ustanka za Istru, nužnosti da se tekovine antifašizma ocuvaju, te osudu isticanja ustaškog znakovlja, Kajin je oštro kritizirao trenutne prilike u zemlji te naišao na burno odobravanje okupljenih.

- Uništili su nas korupcija, politika preraspodjele po kljucu «uzmi onima koji rade, daj onima koji za tebe glasaju», ali i naš mentalitet, podjednako izražen medu politicarima, gradanima i medijima, koji se proteklih godina protivio svakoj investiciji i otjerao kapital, rekao je Kajin. Istra, drži, nije zakinuta samo u raspodjeli državnog novca, pa ne cudi da «hocemo svoji na svome upravljati po svome».

- Istra nema nijednog ministra, državnog tajnika ni generala, nijednog šefa agencije, Vladinog ureda ili direktora državnog poduzeca. Najbolje pozicionirani Istrani trenutno su ustavni sudac Aldo Radolovic te zamjenik šefice informativnog programa HRT-a Dražen Majic, naveo je Kajin, i pozvao na istrijanizaciju Hrvatske kao put za izlazak iz krize. Izrazio je bojazan da opozicijske stranke, kad preuzmu vlast, nece imati snage kazniti krivce za korupciju, srezati administraciju na razinu prije dolaska Sanadera te revidirati pretvorbu i decentralizirati zemlju, premda ce gradani to ocekivati.

Prvi se put na Rušnjaku, odakle je 1943. grupa od 69 boraca krenula preko Ucke u partizane, moglo cuti i sudionike Domovinskog rata. Kako je istaknuo predsjednik poreckog UDVDR-a Miro Sošic, ta udruga u potpunosti prihvaca antifašizam te ce ga u suradnji s borcima i dalje zagovarati.


Podijeli: Facebook Twiter