Kajin: Referendum pokazao novu Istru

Referendum pokazao novu Istru, Damir Kajin (M. MIJOŠEK)
Referendum pokazao novu Istru, Damir Kajin (M. MIJOŠEK)

"Onima koji su izašli na referendum bez obzira kako su glasovali ne treba ništa zamjeriti jer su se rukovodili srcem. No činjenica je da će Istra i dalje biti svoja, a Istrijani su pokazali da trče ispred politike", kazao je na konferenciji za novinare nezavisni županijski vijećnik i saborski zastupnik Damir Kajin dodajući da su istarski glasači kriknuli protiv svega što je bilo u pozadini. To je tvrdi, treniranje i dril jednog korpusa da unisono nastupi na budućim parlamentarnim izborima.

- Upravo zato se dogodio referendum o braku, a iz istog su se razloga skupljali potpisi i za fašizoidni referendum protiv ćirilice kojom se u Svetom Petru u Šumi u samom srce Istre pisalo još u 12 stoljeću. I da taj referendum dođe, 90 posto građana Istre bilo bi protiv, smatra Kajin.

Osvrnuo se na zadnje događaje u Vukovaru kada je u koloni sjećanja stopiran državni vrh rekavši da su akciju organizirali Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i HDZ, a da se policija zajedno sa službama izgubila u bespućima organizacije.

- Ako se zlo pusti da izađe iz te hrvatske boce to više neće moći kontrolirati niti oni koji zlo prizivaju. Zanimljivo je kako je Crkva graknula na don Ivana Grubišića zbog inicijative da se vjeronauk vrati u crkve.

Naime, odmah su se počeli pozivati na međunarodne ugovore što je točno, ali manjine su isto tako zaštićene tim međunarodnim ugovorima, pa se pitam kako to da je u tom djelu Crkva učinila distinkciju. Žalosti i što IDS nije pozvao svoje birače da glasaju protiv, no umjesto toga vodstvo stranke odlazi u London i poručuje građanima da glasaju po svojoj savjesti što jer poražavajuće.

Istra se nije podijelila i kod referenduma je prevagnuo strah od pučističke Hrvatske, a pokazalo se da je na referendum izašla neka nova i mlada Istra koja predstavlja budućnost, kazao je Kajin rekavši da je izuzetno pozitivu ulogu u ovom slučaju odigrao Glas Istre.

Osvrnuo se na županijsko trošenje novaca na PR službe i financiranje pojedinih medija, rekavši da se sve radi na rubu zakona i da će netko jednog dana odgovarati. Po njegovim riječima, lokalna samouprava na medije godišnje troši 10 milijuna kuna, a još je spornije tvrdi, što se novac ne dodjeljuje po jasno utvrđenim kriterijima već lokalne vlasti same odabiru koga će financirati. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter