Kajin: Rast PDV-a udar na najsiromašnije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porez na dodanu vrijednost od 25 posto je promašaj, a porez na imovinu pretvorit ce se u porez na sirotinju, ustvrdio je na konferenciji za novinare u uredu župana saborski zastupnik i predsjednik Kluba IDS-a Damir Kajin.

- Porezom na imovinu najviše bi mogla stradati Istra, smatra Kajin i dodaje da deseci tisuca Istrana imaju stan i imanje zahvaljujuci samoupravljanju ili Titovim kreditima. Najcešce se radi o obiteljskim kucama na selu koje ne stvaraju nikakvu dobit, vec imaju afekcionu vrijednost, kaže Kajin.

Upozorava da bi se mogle ponoviti dražbe iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeca s obzirom na to da ce najviše biti pogodeni umirovljenici. Pozvao je ministra financija Slavka Linica neka sam pokuša takve objekte staviti u funkciju ili prodati po cijenama Ministarstva financija.

Rast PDV-a takoder ce se najviše odraziti na najsiromašnije koji ce morati placati skuplju hranu i režije, misli zastupnik Kajin. Zato predlaže da se barem smanji PDV na hranu, na razinu kakva je i u zemljama u okruženju. Novac koji nedostaje u državnom proracunu IDS-ov bi tribun naplatio boljom kontrolom rada na crno koji, kaže, cini 30 posto hrvatskog BDP-a.

- Povecanje poreza na dodanu vrijednost nije bio dio Plana 21, pa imam pravo na dobronamjernu kritiku, odgovorio je Kajin na novinarsko pitanje jesu li izneseni stavovi osobni ili stranacki. Izjasnio se da je rijec o osobnom stavu koji korespondira s gradanima Istre i svakog razumnog covjeka.

Otklonio je mogucnost ukidanja jedinica lokalne samouprave u Istri napomenuvši da je "ovaj komunalni ustroj Istri pomogao" te da pogotovo unutrašnja Istra ne bi bila toliko prosperitetna bez malih opcina.

Istra izvozi dvostruko više od Rijeke ili Splita

Konferenciju za novinare Kajin je poceo optimisticnim podacima o rekordnom istarskom izvozu koji za prvih devet mjeseci ove godine iznosi milijardu i 270 milijuna dolara, odnosno više nego dvostruko premašuje izvoz Primorsko-goranske ili Splitsko-dalmatinske županije.

- Od cara Vespazijana nije se u Istri toliko cesta sagradilo kao ove godine, kazao je Kajin koji smatra da bi se tvrtki Bouygues trebala produžiti koncesija što ce pokrenuti gradnju druge cijevi tunela i autoceste Pazin - tunel Ucka, cime ce se u konacnici zaposliti dvije tisuce istarskih gradevinara. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter