Kajin: Radnike zaštititi kao u vrijeme Tita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Apsolutno se zalažem za maksimalnu sigurnost svakog radnog mjesta, ali to ce se omoguciti tek onda kada se Hrvatska gospodarski oporavi", rekao je IDS-ov zastupnik Damir Kajin u saborskoj raspravi o novom Zakonu o radu.

"Nema nikog tko bi više od mene volio da radnici u Hrvatskoj danas imaju najvecu mogucu zaštitu, da imaju zaštitu kakvu su imali u vrijeme socijalizma i druga Tita. Ali, tada je sve bilo državno, pa su radnici bili u tim državnim tvrtkama maksimalno zašticeni, kao što su otprilike danas zašticeni u državnim tvrtkama", rekao je Kajin.

Novi je zakon nazvao "mali korakom prema boljem uredenju odnosa" te je napomenuo: "Zakon je iskljucivo pisan za velike tvrtke, za državne tvrtke, za javne tvrtke, za monopole, za pretvorene tvrtke, ali onda si covjek postavlja pitanje što je s malim tvrtkama. O malim tvrtkama nitko ne vodi racuna".

Silvano Hrelja, saborski zastupnik HSU-a, istaknuo je probleme koje se uocavaju u novom zakonskom prijedlogu: "Zakon o radu ima strašno velik problem nedefiniranosti sustava kolektivnog pregovaranja, konkurentnosti kolektivnih ugovora djelatnosti i opci, neureden sustav u kojem svatko svakom konkurira i obicno se na nižoj razini pregovara ono što je vec ispregovarano na višoj razini te nije rijedak slucaj da kolektivni ugovor nižeg ranga derogira neko pravo koje je utvrdeno kolektivnim ugovorom višeg ranga".

Hrelja je u ime stranackog kluba HNS-a i HSU-a predložio amandmane na Zakon o radu koji se odnose na radno vrijeme te je najavio podršku izglasavanju tog zakona, u koji su ugradene i direktive Europske unije. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter