Kajin: Radinov je etnički fašizam opasan

Damir Kajin (M. MIJOŠEK)
Damir Kajin (M. MIJOŠEK)

- Kada čitam Furiove izjave kao da slušam Mussolinija, a ne predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, oštro je na današnjoj konferenciji za novinare neovisni kandidat za istarskog župana Damir Kajin odgovorio Furiju Radinu na izjavu da "Kajin ne zna ni dvije riječi talijanskog".

- Ovaj je etnički fašizam opasan, jer mogu zamisliti kako te poruke doživljavaju oni koji su došli u Istru iz Bosne Srebrne, Valjeva, Teslića, Tomislavgrada, Slavonskog Broda ili Vinkovaca, otprilike kao i mi Istrijani slavenskog roda (Hrvati i Slovenci) kojima je naš jezik svetinja, tolerancija nam je svjetonazor, a suživot način življenja, kazao je Kajin. Zaključio je da garantira najveći respekt prema talijanskoj zajednici, dvojezičnost i suživot te da očekuje da će mnogi istarski Talijani stati uz njega.

Osvrnuo se na jučer potpisanu predizbornu koaliciju IDS-HNS ustvrdivši da su se aktivirali IDS-ovi "spavači" u drugim strankama te da će "trgovački dio istarskog HNS-a ići s trgovcem, a onaj narodnjački će biti uz narod". Izrazio je zadovoljstvo što ga je podržao buzetski HNS te najavio da to neće biti jedina takva podružnica. S obzirom na to da mu je istarski HSU dao podršku uz uvjet da prestane s osobnim obračunima te da se koncentrira na politički program, zanimalo nas je hoće li ih ispuniti.

- Taj će program biti pred javnošću za dva tjedna, a ja ne vodim nikakve osobne obračune, već ih neki drugi vode s građanima Istre, odgovorio je Kajin. Dodao je da se kontra njega okrenula čitava IDS-ova stranačka mašinerija koja godišnje za PR agencije, medije i sponzorirane emisije troši najmanje pet milijuna kuna. Njegova će izborna kampanja pak koštati 600 tisuća kuna, otkrio je novinarima.

"Nikada u 20 godina u Istri nije bilo više državnih investicija no danas, i sve će se one protegnuti na barem tri godine što jamči kontinuitet investicijskog ciklusa i vraćanje na poslove graditeljstva oko dvije tisuće ljudi", nastavio je Kajin. Dodao je da se to događa u trenutku kada se otpuštaju gotovi svi kooperanti Uljanika, propada Puris, novigradski Solaris, dok izvoz opada 30 posto. Kaže da ga je ministar zdravlja Rajko Ostojić obavijestio da je ministar financija Slavko Linić potpisao jamstvo za financiranje Opće bolnice Pula što znači da je "99 posto posla gotovo".

- Na tome prolazimo ili padamo. Sve ono što Jakovčić, Miletić i Flego nisu uspjeli s HDZ-ovim premijerima, to će Istra uspjeti s ovom Vladom koju oni sotoniziraju, iako su Istrijani glasali za nju, rekao je Kajin. Dodao je kako jamči da će država u 2013. godini u Istru uložiti milijardu kuna više nego lani i preklani od čega 500 milijuna za cestogradnju i vodoopskrbu, 300 milijuna za zajam za bolnicu, pokretanje gradnje kampusa u Puli te nastavak gradnje Ipsilona. (Anđelo DAGOSTIN)

Drandić: Drago mi je ako je jamstvo potpisano

- Mi smo u četvrtak dobili dopis ministra zdravlja Rajka Ostojića da je saborskim odborima i drugim ministarstvima, predviđenima redovnom procedurom, uputio zahtjev za odobravanjem jamstva za izgradnju pulske bolnice. Službeno ništa drugo nismo dobili. Doduše, danas nisam radio, jer sam u inozemstvu, ali da je u ured stigla vijest o potpisanom jamstvu, sigurno bi me o tome obavijestili. Bilo bi smiješno da prvo obavijeste nekoga sa strane, prije samih investitora, ali u svakom slučaju, bit će mi drago ako je to točno, prokomentirao je Valerio Drandić, predsjednik Upravnog vijeća pulske Opće bolnice, izjavu Damira Kajina da je preko ministra zdravlja saznao da je Slavko Linić potpisao jamstva Vlade, neophodna za realizaciju kredita i raspisivanje međunarodnog natječaja za izvođače gradnje nove pulske bolnice.

Ravnatelja bolnice dr. Lemsa Jerina nismo uspjeli dobiti, ali glasnogovornik bolnice Goran Paić potvrdio nam je da ni oni danas nisu dobili nikakvu službenu obavijest iz Vlade u vezi jamstva. Ništa o tome nije znala ni glasnogovornica Ministarstva zdravlja Tamara Marinković Margetić. (D. P.)


Podijeli: Facebook Twiter