Kajin: Puris je problem broj 1 u Istri

Puris, Sv. Petar u Šumi (M. MIJOŠEK)
Puris, Sv. Petar u Šumi (M. MIJOŠEK)

- Ako je istina ono što govori Milanović oko Plomina žalosno je da, očigledno, netko sjedi na dvije stolice, a znamo da su ljudi protiv ugljena, rekao je saborski zastupnik Damir Kajin na konferenciji za novinare u Pazinu, govoreći o referendumu o plominskoj termoelektrani.

Podsjetimo da je nedavno premijer Zoran Milanović izjavio da su se koalicijski partneri u kampanji međusobno dogovorili oko Plomina.

Ime i prezime osobe ili osoba "koje sjede na dvije stolice", Kajin novinarima nije želio reći. Ipak je pojasnio da su to oni iz IDS-a koji su sudjelovali u pisanju Plana 21 i "vjerojatno su u dogovoru s Milanovićem odstupili od energenta iako na to nemaju pravo". Za sebe je rekao da nije pisao Plan 21 te da nije bilo ni jednog predizbornog skupa na Labinštini za lanjske parlamentarne izbore na kojem nije govorio o referendumu i protivio se ugljenu.

Osvrćući se, nadalje, na sudbinu pazinskog Purisa, nekada respektabilne tvrtke, koja ide u stečaj s 305 zaposlenih, Kajin je ocijenio: Namjera Gavrilovića prema Purisu nije bila poštena. To je bilo klasično neprijateljsko preuzimanje.

Gavrilović je 2009. preuzeo Puris za jednu kunu, i koji je imao 14,5 milijuna eura kredita, a Kajin veli da je i danas isto. Spominje ulaganja od tri milijuna eura u računalni sustav i od nekoliko stotina tisuća kuna u heliodrom u Svetom Petru u Šumi za Gavrilovićeve helikoptere koji su im u ovrhama oduzeti.

Kaže da je prerada mesa preseljena u Petrinju i kada je u godinu dana spala s 3,5 na 1,5 milijuna kilograma vraćena je u Sveti Petar u Šumi. - Hypo banka nije svetica, dapače u Hrvatskoj su napravili darmar. U ovom slučaju banka je najmanje kriva. Banka je kriva što je krivoj firmi ustupila Puris, tvrdi Kajin.

Smatra da jedino država može pomoći kao što je to učinila u slučajevima Diokija ili Dalmacijavina te Puris naziva problemom broj 1 u Istri. Županija im s proračunom od 250 milijuna kuna, kakav je bio lanjski, ne može pomoći, ali bi mogla Vindija. Za Puris netko mora odgovarati, odlučan je Kajin koji se ne slaže da i ovdje vrijedi ona hrvatska izreka "tko je jamio, jamio".

Ističe kako se za Plomin trebalo vršiti pritisak na bivšu Vladu, a za Puris na Milanovićevu iako nije niti luk jela niti mirisala, ali ako se država ne umiješa Puris se neće izvući iz stečaja.

U zadnje se vrijeme govori o promjenama u izbornom zakonodavstvu pa je Kajin iznio mišljenje da bi se saborski zastupnici trebali birati neposredno kao i predsjednik države, župani i (grado)načelnici, što niti jedna Vlada ne želi. Takvim bi izborom zastupnici postali autonomni pa ne bi bilo partitokracije, dok bi Sabor bio institucija dostojna svog imena, zaključuje on. (S. BENIĆ)

Smjene u Istri

Bez znanja lokalne samouprave u Istri je došlo do smjena u policiji, DORH-u, financijama, katastru, poreznoj upravi, kaže Kajin koji to smatra "neodgovornim i nekolegijalnim od koalicijskih partnera". Ponašanje hrvatskih ministarstava je usporedio s onim Vatikana, koji je smijenio biskupa Milovana. Kajin priznaje da su neki Sanaderovi kadrovi trebali biti zamijenjeni jer nisu imali povjerenje javnosti, ali da se to ne smije činiti dekretom. Naglasio je i da su neki IDS-ovi kadrovi bili itekako spremni uskočiti na funkcije.


Podijeli: Facebook Twiter