Kajin: Problem su Dukat i monopol

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a u Hrvatskom saboru Damir Kajin reagirao je na prosvjede mljekara te na uhicenja koja su se dogodila ispred sjedišta tvrtke Dukat u Zagrebu.

- Uvijek sam za razgovor, za silu nema potrebe. Problem mora danas riješiti i gasiti država, ali problem su Dukat i monopol. Još jednom jasno porucujem da poticaje treba preispitati, a sili reci ne, porucio je Kajin sa saborske govornice.

- Sto posto razumijem mljekare. Oni teško da mogu biti u plusu ako prodaju mlijeko za 2,3 kune. S 2,3 kune nitko u Hrvatskoj ne može proizvesti litru mlijeka i opstati, odnosno pozitivno poslovati. Ne mogu to, gospodo, oni u Križevcima, Bjelovaru, ne mogu Slavonci, a kamoli moji Istrijani s Humštine ili Roštine, rekao je Kajin.

Upozorio je da je problem "što je država prodala svoje monopole", odnosno Dukat Luki Rajicu, koji ga je kasnije prodao Lactalisu za 270 milijuna eura. "Taj novac je gotovo trogodišnji poticaj za selo, a on je sjeo jednom gradaninu, koji je bio u poziciji da kupi Dukat, na racun u Švicarskoj", podsjeca Kajin.

U razgovoru za naš list dodao je da su ga zvali istarski mljekari, s kojima se planira naci sljedeceg tjedna.


Što ce biti s Plominom 3?

- Gradane Istre najviše zanima sudbina TE Plomin 3, pretpostavljam na ugljen. Ide li to ili ne, pitao je Kajin tijekom saborske rasprave o zakonu o Centru za pracenje poslovanja energetskog sektora. Zatražio je da se provede referendum na Labinštini, "da se ne bi ponovio slucaj Rockwoola".

- Uz tisucu ljudi koji bi radili na postrojenjima, kroz sinergiju racuna se negdje na dvije tisuce onih koji bi bili direktno i indirektno angažirani na tom projektu. Na svoje bi došle vjerojatno i male tvrtke, i to dugorocno, kroz nekoliko desetljeca, medutim rizik je ekologija, tvrdi Kajin.


Podijeli: Facebook Twiter