Kajin: Prioritet je spašavanje radnih mjesta

Ovakvu situaciju u kojoj su danas poduzetnici bi mogao razriješiti samo Josip Broz Tito, Damir Kajin (M. MIJOŠEK)
Ovakvu situaciju u kojoj su danas poduzetnici bi mogao razriješiti samo Josip Broz Tito, Damir Kajin (M. MIJOŠEK)

- Ovakvu situaciju u kojoj su danas poduzetnici bi mogao razriješiti samo Josip Broz Tito. Moja politička poruka je da mi doista u ove izbore idemo kao što se nekad išlo u partizane 1941. ili kao što su Istrijani išli 1943., rekao je kandidat za istarskog župana koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS Damir Kajin na konferenciji za novinare u Galižani gdje je u pratnji Ivana Heraka obišao proizvodne metaloprerađivačke pogone tvrtki Senada Šuškića u tamošnjoj poduzetničkoj zoni.

Prioritet je, smatra Kajin, spašavanje postojećih radnih mjesta, a na području gospodarstva treba postići potpuni konsenzus između države, Županije i lokalnih vlasti. Istra je u zadnjih pet do šest godina ostala bez osam tisuća radnih mjesta u realnom sektoru, primjerice, 1.300 kooperanata Uljanika ostalo je ove godine bez posla, naveo je. U istarskom javnom sektoru, dodaje, u isto vrijeme otvoreno je oko 800 novih radnih mjesta.

Zbog otežane naplate potraživanja, rekao je Šuškić, danas ide "iz blokade u blokadu" iako je prije četiri godine od obrtničke komore dobio nagradu "Zlatne ruke" za najboljeg poduzetnika. Prije nekoliko godina, kaže, imao je 120 zaposlenih, a danas ih ima 46, no uspijeva ih redovito isplaćivati. Usto, dodaje, prije godinu i pol Grad Vodnjan mu je podigao komunalnu naknadu za 300 posto.

- Posla imam, ali nemam naplate, lani sam imao oko tri milijuna kuna neplaćenih dugova od raznih dužnika s kojima se godinama vučem na sudu. Svaki mjesec me blokiraju zbog doprinosa i poreza, a ja ne mogu naplatiti svoja potraživanja, kaže Šuškić dodajući da je u galižanskoj zoni do prije dvije godine bilo 800 do 900 zaposlenih, a sad ih tek ima dvjestotinjak jer se proizvodnja gasi.

Rekao je da već ima ponudu jednog trgovačkog centra za najam hale po 5.500 eura mjesečno i ako se ovakva situacija nastavi, iznajmit će prostor za skladište i ispravne radne strojeve baciti u otpad. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter