Kajin: Prijevremeni izbori najbolje rješenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska treba promjenu vlasti, uvjerena je vecina oporbenih saborskih stranaka koje su danas kritizirale prijedlog rebalansa državnog proracuna, prozivajuci Vladu da svoje greške zbog rastrošne države želi pokrpati uzimanjem od vec osiromašenih gradana.

"Ova Vlada nema legitimitet gradana za zaduživanje i izvlacenje zemlje iz krize. Poštenije je da se raspusti Sabor i raspišu prijevremeni parlamentarni izbori", porucio je Zoran Milanovic (SDP). Vlada se, po njegovu mišljenju, više niti ne može zadužiti, "jer novac više nije siguran u njezinim rukama", uvjeren da svim mjerama koje Vlada predlaže kao proracunske uštede želi samo "sanirati štetu u državnim financijama ucinjenu prekomjernom i neracionalnom potrošnjom koju je nametnula država". Vladine mjere, istaknuo je Milanovic, imaju za cilj "spasiti politicku sudbinu Vlade i kakvu-takvu sudbinu proracuna", a, naglasio je, nema nikakvih naznaka kakav ce biti proracun za iducu godinu.
"Izbori su najkorektnija, najpoštenija i za Hrvatsku najispravnija stvar. Za ovu vrst eksperimenta mandat od gradana niste dobili", porucio je clanovima Vlade.

Da su prijevremeni izbori u ovom trenutku najbolje rješenje za Hrvatsku smatra i Damir Kajin (IDS), takoder prozivajuci Vladu da je nacinom na koji je došla do rebalansa i pratecih zakona pokazala nesposobnost i nebrigu za gradane.
Ocijenio je da je "Hrvatska lakše isfinancirala rat nego što ce isfinancirati izlazak iz krize. "Rješenje su prijevremeni izbori, da nova Vlada i zemlja dobiju malo mira. Kada bi bili izvanredni izbori, vjerojatno se institucije ne bi urušavale, ne bi odlucivala ulica", rekao je Kajin. "Narod je HDZ-u oprostio i pretvorbu i privatizaciju, ali ovo danas nece. Zemlja je pokradena do srži", porucio je.

Na prijevremene izbore pozvala je i Vesna Pusic u ime Kluba HNS-a. "Izbori nisu ništa strašno, samo normalan nacin urednog i demokratskog prijenosa vlasti. Preporucam vam da o tome razmislite", porucila je vladajucima. Pozvala je i na drugaciju koncepciju sastavljanja proracuna, "ne kao što to cini ova Vlada, samo preraspodjelom po stavkama i poreznim opterecenjem gradana". "Vlada se ponaša kao obrnuti Robin Hood - uzmi siromašnima i daj povlaštenima", rekla je. Nužnim smatra oporezivanje dividende osim one koja se reinvestira, zatim zaustavljanje korupcije i lošeg poslovanja, poput onog u državnim poduzecima HEP-u i HAC-u. Potrebno je, kaže, rast placa vezati uz rast gospodarskih aktivnosti, nagraditi kvalitetne i otpustiti nesposobne, uvesti reda u javnu upravu i revidirati velik broj državnih agencija, "od kojih vecina ne samo da ne zna što radi, nego da uopce i postoji".

Boro Grubišic (HDSSB) rebalans je nazvao "šamaranjem po džepovima velikog broja gradana", isticuci da rebalans ne smije biti "za spašavanje Vlade, nego zbog gradana". Istaknuo je da se Hrvatska, osim ekonomskoj, nalazi u moralnoj, u krizi vrijednosti. "Nije naša unutarnja kriza iskljucivo rezultat recesije, nego ideologizacije društva, pretjeranog zapošljavanja ljudi koji ne proizvode nove vrijednosti, te prekomjerne potrošnje", ocijenio je Grubišic.


Podijeli: Facebook Twiter